Акцията в Брюксел: 16 задържани, но не и Салах Абделслам

23 Ноември 2015 | 07:54
0 коментара
Криминално
Акцията в Брюксел: 16 задържани, но не и Салах Абделслам

16 души са задържани при мащабната полицейска акция в Брюксел. Сред тях обаче не е заподозреният атентатор от Париж – Салах Абделслам.

Това съобщиха на съвместна пресконференция представители на полицията и прокуратурата в Белгия.

По данни на властите тази нощ са били извършени 19 обиска в Брюксел и три в Шарльороа, при тях 16 души са задържани.

Най-издирваният човек в Европа успял да се измъкне и може би пътува с автомобил Бе Ем Ве към границата с Германия,

пише британският в. "Телеграф".

Той бил засечен от полицията близо до град Лиеж около 19.30 ч. местно време снощи, но успял да избяга, съобщава белгийският вестник "Дерниер йор". Абдеслам се отправил към Германия по магистрала Е40 и отново успял да избегне полицейска проверка.

При операция в квартал "Моленбек" автомобил се насочил срещу полицаите и те открили стрелба. Водачът бил ранен, опитал да избяга с автомобила, но по-късно е бил задържан. Не е известно засега дали той има връзка с издирваните терористи.

При останалите обиски не се е стигнало до сериозни инциденти.

Не са открити оръжия и взривни устройства.

Полицията и прокуратурата уточниха, че действията на специалните екипи, получили задача да неутрализират възможни терористи след атентатите в Париж, продължават.

Заради необходимостта да не се пречи на тяхната работа, белгийските власти, също както френските си колеги, тази нощ дадоха изявления, но не отговаряха на въпроси на журналисти.

Федералните власти изразиха опасения, че терористи се готвят да нанесат няколко едновременни удара в Брюксел, който остава в максимална готовност за нападение.

Централата на НАТО и институциите на ЕС в понеделник ще работят в ограничен режим, като повечето от служителите са призовани да вършат работата си от вкъщи.

В Брюксел остават затворени училищата, детските градини, метрото. Болниците ще приемат само спешни случаи, но редовните консултации са отменени.

Източник: БТА, БГНЕС   

Добавете Вашия коментар

TOP