Акцията по залавянето на черните лебеди от “Бачиново” удари на камък

05 Декември 2019 | 11:44
0 коментара
Общество

Черните лебеди от езерото в Благоевград бяха открити на 13 км от града, в река Струма и беше организирана акция по залавянето им, която обаче завърши без успех. Най-вероятно лисицата, заснета от камерите в парка, е подплашила лебедите и те са избягали.

Горски служители подават сигнал, че птиците се намират в реката. Лебедите-бегълци са прелетели 13 километра до река Струма край Симитли, където започна акция по залавянето им. „

Идеята е, ако може да ги хванем, викнал съм подкрепление от фирмата, да ги хванем, да ги върнем на парка. Докато не хванем лисицата или животното, просто няма смисъл да ги връщаме, трябва някъде да ги държим ден-два”, коментира пред bTV Тодор Трифонов.

Примамката с хляб не даде резултат, а опитът птиците да бъдат заловени с мрежа, беше неуспешен. Черните лебеди отплаваха. В ход влязоха специални техники, като патешката свирка.

„Те са наплашени. По принцип, като им хвърлим храна – излизат отвън, много са дружелюбни, обаче са наплашени явно от лисица или от някое друго животно”, допълни Тодор Трифонов.

В късните часове акцията беше прекратена, за да продължи след по-добра подготовка.

Добавете Вашия коментар

TOP