Акция на РЗБОП изправи бизнесменът Илия Ризов на подсъдимата скамейка, ще се измъкне ли...

24 Октомври 2016 | 15:00
0 коментара
Общество
Акция на РЗБОП изправи бизнесменът Илия Ризов на подсъдимата скамейка, ще се измъкне ли...

Обвинението срещу благоевградския бизнесмен Илия Ризов за производство на спортни дрехи, имитиращи известни търговски марки, е на път да се спука като балон. Той бе оправдан на първа инстанция, а на втора делото бе върнато на поправителен в прокуратурата заради процесуални нарушения, в резултат на което било накърнено правото му на защита.

Бизнесменът стана клиент на Темида след акция на РЗБОП на 10 октомври 2011 г. по сигнал, че в цеха му се произвеждат и продават неправомерно маркови дрехи. Антимафиотите се изсипали изненадващо в шивашкия цех в ЗМК в кв. „Еленово”, ползван от фирмата на Илия Ризов „Прима ФР” ЕООД. При спецакцията са иззети стотици дрехи на стойност 153 430 лв. и е започнато досъдебно производство.

Разследването обаче е наблюдавано от дупнишки прокурор, тъй като благоевградските обвинители се отвели до един. Причината е, че бизнесменът живее на семейни начала с колежката им от Окръжна прокуратура Евгения Стоянова и макар и да нямат брак, са във фактическо съжителство и имат син.

В крайна сметка дупнишката прокурорка Методиева обвинява прокурорския мъж за престъпление по чл. 172б от НК - за това, че е произвеждал с цел търговия анцузи, блузони и други артикули без съгласието на притежателя на изключителното право „Турко енд турко” ООД. Обвинителният акт е внесен в Благоевградския районен съд и още от самото начало тръгва накриво.

Делото се пада на командирования съдия Емил Божков, който няма време да стартира процеса, тъй като се връща обратно в разложкия съд поради изтичане на командировката му. Така делото се пада на петричката съдийка Рая Манолева, която е командирована за 1 ден, за да гледа делата на Мирослава Йорданова, която по това време пък е командирована да правораздава в Софийски районен съд.

Съдия Рая Манолева не дава ход на наказателния процес срещу Илия Ризов заради молба за отлагане от адвоката му. Делото все пак тръгва при съдия Мирослава Йорданова, като по случая са разпитани множество свидетели.

Сред тях е юристът на „Турко енд турко” ООД Христо Георгиев, който бил извикан като експерт от бопаджиите по време на октомврийската акция през 2011 г. Той бе притиснат от защитата с въпроса дали е в приятелски отношения с антимафиота Стоичко Калаузки и други негови колеги, с които ходили заедно на планински излети, и дори бе показана снимка. Свидетелят Христо Георгиев отговори, че било нормално да има добри професионални отношения с полицаите. По отношение на самата акция обясни, че Илия Ризов му представил документ от гръцката фирма „Палмтекс”, с който го упълномощила да произвежда артикули с марката „Пума”. Тъй като се усъмнил, че е фалшификат, Георгиев се свързал с представителя на „Пума” и той му казал, че договорът с гръцката фирма бил прекратен от няколко години.

В цеха имало магазин и множество заготовки със знаците на „Пума”, имало и стоки на „Ливайс”, за които Илия Ризов обяснил, че са му оставени от управителя на гръцката фирма „Неокнит”, тъй като му дължал пари, разказа свидетелят.

Въпрос за съвместните планински излети и веселби в хижите адвокатът зададе и на антимафиота Стоичко Калаузки. Той заяви, че не вижда нищо лошо, че е бил 1-2 пъти на хижа с Христо Георгиев, когото по време на акцията извикали за повече обективност, тъй като софийската фирма била представител на „Пума” за България и Румъния. По думите на Калаузки, откритите дрехи и заготовки на „Пума” били старомодни, изцяло от памук и без етикети за сигурност, а представеният договор за легално производство бил „измислен”, тъй като съдържал едно изречение. „Установи се, че много хора са купували от там, но ние късно сме разбрали”, заяви Калаузки. При акцията обаче не е установена продажба на стоки.

Идентични бяха свидетелските показания и на бопаджията Петър Кънев, който определи представения договор между гръцката и българската фирма като „хвърчащ лист”, тъй като липсвали подробни реквизити. За това, че е имало надлежен договор, свидетелства сестрата на Илия Ризов, която била анагажирана с шивашкия бизнес.

През 2003 г. между „Палмтекс” и „ Прима ФР” е сключен договор, като същата година в шивашкия цех дошли представители на „Пума”. Материалите били доставени изцяло от гръцката фирма-възложител, като стоката била изнасяна безпроблемно през митницата именно защото фирмата имала легални документи. Последните поръчки за производство на стоки на „Пума” от страна на гръцката фирма били през 2010 г. По време на полицейската проверка в цеха имало останали залежали материали и дефектни стоки, както и оставените в залог стоки на фирмата длъжник „Неокнит”.

„Никога не сме продавали дрехи в цеха, ние имаме магазин на ул. „Александър Стамболийски”, обясни сестрата на Ризов.

Най-важният свидетел се оказа германецът Нил Нериман, който отговоря за спазване на интелектуалните права на „Пума” в целия свят. Неговите показания се оказаха от ключово значение за изхода на делото, тъй като той потвърди, че благоевградската фирма е разполагала с нужните договори и не е нарушила закона.

Илия Ризов бе оправдан на първа инстанция, но прокуратурата протестира присъдата в Окръжен съд. Всички съдии се отведоха заради колегиалните контакти със зам. шефката на Окръжна прокуратура Евгения Стоянова. Така делото бе изпратено на пернишките магистрати, които върнаха обвинителния акт на ремонт заради нарушеното право на защита на 63-годишния бизнесмен Илия Ризов и сега топката отново е в полето на прокуратурата.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP