Акция "Кърлеж" плъзна в цялата страна заради бума от ухапани

10 Юни 2019 | 11:27
0 коментара
Общество

Обилните валежи в цялата страна създадоха рай за кърлежите. Бум на ухапани от паразита има в много общини на територията на България, като само в София 10 човека на ден са приети в спешното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София, съобщават от здравното заведение пред "Монитор".

За месец бройката на ухапаните е около 300 човека. Освен това кърлежите пренасят и опасни паразитни болести. Само за последните две седмици в страната са били регистрирани 8 случая на заразени с лаймска болест.

Първо срещу кърлежи извънредно ще се пръска в София. Днес акция "Кърлеж" ще започне първо в гробищните паркове. Причината е, че идната събота християните отбелязват Задушница и се очаква голям поток от хора да се стече именно към гробовете на близките си.

Ако някоя от общините пропусне да организира пръскане срещу паразитите, глобата ще бъде от 200 до 500 лв.

В горещините кърлежите се крият в почвата и не изпълзяват в тревите. По всяко време може да бъде направено извънредно пръскане по сигнал на граждани. Достатъчно е за това да се обадят на горещия телефон на общината, обясни завеждащата отдел "Паразитология и ДДД" в Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева.

В градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи, като по преценка на експертите на някои зелени площи са възложени и допълнителни. Обикновено пръскане срещу паразитите се извършва два пъти в сезона, но заради повишаването на популацията се налага взимането на спешни мерки.

Илиева обясни, че завишеното множене на кърлежите е нормално и се случва на всеки три-четири години, най-вече в топлите месеци с чести валежи, на каквито станахме свидетели последните няколко седмици.

Обработките се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие. Контролът за правилното прилагане и използване на препаратите (биоциди) периодично се извършва от Столичната регионална здравна инспекция. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването. За пълната им ефективност е 24 часа след пръскане времето да е без валежи. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми, припомниха още от Столичната община.

Добавете Вашия коментар

TOP