Разбиха мащабна схема за трафик на българско златно съкровище. Сделката била на стойност над 2 милиона евро. Посредникът е служител на ДАНС. Освен него са задържани още трима души.

Сагата със спасеното съкровище започва преди месеци. А развръзката се състоя преди дни, когато спецекипи разбиха мащабната сделка около Симеоновград. Задържани са изключително ценни накити от преди новата ера. 

Най-ценният експонат е венец от антично злато с тегло 400 грама, посочват от прокуратурата. Цената му била над 2 милиона евро. 

Арестуваният агент на ДАНС Недко Добчев работи в системата от 2008-а. Той правел връзката между страните и подсигурявал купувачите. Информатори обаче издали схемата. 

Към момента разследването продължава. Търсят се и още накити от съкровището. 

Вчера Бойко Борисов обяви за този случай и поиска съкровището да бъде показано. 

Спецпрокуратурата поиска задържане под стража за четиримата. Обвиненията са две - за организирана престъпна група и за продажба на културни ценности. 

В съдебната зала единият обвиняем заяви, че откритите скъпоценности били изработени от самия него. Според защитата в намерените предмети имало кадмий, което по думите на адвоката е доказателство, че това не са антични ценности.