Адвокат: Има риск от имотни измами заради теча от НАП

06 Август 2019 | 17:16
0 коментара
Общество

Има риск от имотни измами заради теча на данни от НАП. За това предупреди адвокат Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет".

По думите й, никой досега не е информиран какво включват изтеклите данни от НАП и това всъщност е по-големият проблем. Публичното оповестяване на ЕГН не е риск за собственика му, но ако изтеклите лични данни съдържат информация за имотното състояние, има голяма опасността от имотни измами, коментира Десислава Кръстева.

Според него публичното оповестяване на ЕГН не е риск за собственика му въпреки наложеното обществено мнение, че не бива да се съобщава, посочи Кръстева пред БНР.

“От моя гледна точка най-големият риск за изтеклите данни не е толкова в това, че някой ни е узнал ЕГН-то, защото по принцип идеята на ЕГН-то не е да е тайна, въпреки твърденията на множество институции. Неговата идея е да ни идентифицира по уникален начин, за да не объркат една Десислава с друга Десислава. Нито един от нас в този момент не е информиран какво включват изтеклите данни и това всъщност е по-големият проблем“, смята адвокатът. 

„Ако изтеклите в интернет лични данни съдържат информация за имотното ни състояние, тогава е необходим контрол върху дейността на нотариусите, защото е голяма опасността от имотни измами“, подчерта адвокат Десислава Кръстева. По думите и, ако недобросъвестни лица научат данни за имотното ни състояние, това може да е първа стъпка да се провокира престъпна дейност към лица, които разполагат с повече средства, уточни тя.

Димитър Танев, председател на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара на България и член на европейския борд на нотариусите, обясни, че хората няма от какво да се притесняват във връзка с теча на данни, тъй като нотариусът прави задължителни справки при сделките с недвижими имоти.

„Нотариусът влиза в масивите на МВР, но тези справки се съхраняват, съхраняват се доказателства защо е влизал, така че никой не може да злоупотреби с друга лична карта или с други лични данни. Това няма как да стане през нотариус“, заяви Танев.

Това, че някой разполага с чужди лични данни, не е редно да води до нарушаване на права, за да смятаме, че може да бъде извършена измама чрез тях. "За да се извърши имотна измама, е нужно да е налице престъпно съдействие на лице, което действа като нотариус. Контролът върху дейността на нотариусите може да предпази от измами", посочи адвокат Десислава Кръстева.

Добавете Вашия коментар

TOP