Адв. Албина Анева участва в консултации на ПП МИР с президента Радев за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот

10 Януари 2021 | 18:04
4 коментара
Политика

Има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са под карантина и в изолация и гарантиране на правото на избор на сънародниците ни зад граница в условията на пандемия чрез дистанционно гласуване по пощата, осигуряване на видеонаблюдение: от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на секционни избирателни комисии, наблюдатели и застъпници също да снимат с телефоните си и да излъчват в реално време процеса по отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите, както и преразглеждане на изборното законодателство за даване на повече възможности за конкурентна среда на всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „МИР“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му, освен от законови промени, има необходимост и от много сериозна организация и усилена работа на цялата администрация по отношение на организацията на изборния процес в условията на пандемия. Според Радев е редно здравният протокол за провеждане на вота вече да е готов.

„Редно беше вече да има здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден и едновременно и да защитава здравето на всички участници в изборния процес, но и да не ограничава правата по закон на членове на СИК, на наблюдатели и застъпници така, че да имаме обективен изборен процес“, допълни държавният глава.

По думите му Президентската институция очаква да види и методиката за одитиране на машините, както и условията за тяхното съхранение, транспортиране и контрол.

„Очакваме и държавата да предприеме реални мерки така, че даде по-голямо доверие на хората, които ще участват в изборите, като се осигурят на членовете на СИК лични предпазни средства от необходимия клас, съответно инструкции как да се ползват. На всички участници в изборния процес – хората, които идват да гласуват, би било редно държавата да осигури някакви елементарни лични предпазни средства. С особено внимание към членовете на СИК, които съпровождат подвижните кутии за гласуване, ако се стигне до точно такъв тип законова промяна. Стимул би било и този въпрос се поставя от редица партии и организации за приоритетно ваксиниране на членовете на СИК, евентуално и на наблюдатели и застъпници. Не трябва да забравяме, че това е дейност по желание и трябва да се отчитат правата на хората“, посочи още Румен Радев.

Председателят на ПП „МИР“ Симеон Славчев подкрепен от адв'Албина Анева припомни ангажираността на партията с каузата за въвеждане на машинно гласуване, като подчерта, че това ще намали с много фалшификациите и манипулациите на вота. Той подкрепи идеята за задължителното видеонаблюдение в изборния процес.

„Разликата е, че ние предлагаме да се въведе видеонаблюдение на целия изборен процес, не само на момента, в който се преброяват бюлетините. На второ място предлагаме да се дублира цялата информация, която идва от общинските избирателни комисии към РИК и ОИК, в това число и към „Информационно обслужване“, обясни Славчев.

По думите му това ще даде възможност за контрол върху изборния процес в реално време. Друго предложение на ПП "МИР" е всички партии да имат наблюдатели в ЦИК и в "Информационно обслужване".

 

 

Добавени коментари

Аз публикува:
11 Януари 2021 | 08:12
Хахах, разбира й кртуната от политика. Колко хора завлече, не я е срам !
СССР публикува:
10 Януари 2021 | 22:16
Всички ,които бяха на консултация при така наречения президент са минали през Съветската школа за политическа манипулация на хората .На следващите избори те ще усетят ,какво означава победата на Демокрацията над фалша който ни спретнаха КГБ през последните 30 години .
Само питам? публикува:
10 Януари 2021 | 20:23
Тази свинкя от Долината на дългите гащи какво му е крепила на Славчев, че нещо не разБрах?
гражданин публикува:
10 Януари 2021 | 18:58
Тази ояла се политичка няма срам, обиколи всички политически формации. Щерка на нач.отдел в ОК на БКП Благоевград е наследила мераците на баща си. Кога ли ще си намести онова в дебелия задник?

Добавете Вашия коментар

TOP