Административният съд в Благоевград отложи делото за избора на ректор на Югозападния университет

11 Юни 2020 | 17:24
2 коментара
Общество

Административният съд в Благоевград даде ход на делото по оспорване на решението за избора на ректор на Югозападния университет "Неофит Рилски" и прие като доказателство преписката от Общото събрание на ЮЗУ. Заради липсващи документи обаче, делото беше отложено.

"Липсват справки за членовете на Общото събрание и членовете на Академичния съвет, които към датата на провеждане на двете заседания са навършили 65 години и съответно дали са с удължени трудови договори по реда на параграф 11 от Закона за висшето образование. Изискваме тези справки с подпис и печат от университета", заявиха адвокатите на тримата жалбоподатели. 

Припомняме, че проф. д-р Иван Мирчев, проф. д-р Антони Стоилов и проф. Георги Апостолов, които също бяха кандидати за ръководния пост в университета, оспорват в съда законосъобразността на проведените избори и искат от съда да отмени решенията на Общото събрание на ЮЗУ. Според тях настоящият ректор проф. Борислав Юруков е навършил 65 години през месец септември и е в пенсионна възраст. Бил е на трудов договор в ЮЗУ до провеждане на изборите. По Закона за висшето образование може да се кандидатира само ако е на срочен договор.

Проф. Юруков беше преизбран за втори мандат през ноември 2019 година с гласовете на 171 членове на Общото събрание на ЮЗУ.  Кандидатите за ректор на най-голямото висше училище в Югозападна България бяха петима.

Следващото заседание по делото е насрочено за 23 юли от 13.30 часа.

Добавени коментари

Историк Историков публикува:
16 Юни 2020 | 09:31
Много ви знае главата! Борката написа дисертациите на всички в катедра Математика, а след това и на тези в катедра Информатика. От толкова много работа за другите, време не му остана за собствената му дисертация... Сега сериозно, през 2001 той трябваше да скалъпи дисертация набързо, защото една друга пишман професорка щеше да стане доктор преди него. Попреписа от тук от там и я депозира не къде и да е а в СНС към факутета по педагогика на ЮЗУ (единсвения СНС в ЮЗУ). Там лесно можеше да бъде прокарано преписването - нали всички го смятаха пич - никой нямаше и да го проверява. После обаче стана още по странно - същата пишман професорка (която той сега подкрепи въпреки, че е информатичка, колкото мравояда е слон) беше готова за доцент - та и Борката се забърза - трябваше да поема декански пост скоро. Набързо написа книга, за да му мине гласуването за доцент. Тази книга обаче никой не я е виждал - защото е в тираж от 10 бройки. Не че и сега не се правят същите номера от разни негови протежета, но тогава неговия ментор ИМ беше шеф на университетското издателство - можеше да му я издаде в милионен тираж, ... ако беше нещо, с което да се гордее - да ама не - само 10 бройки колко да мине през журЕто. Стана декан и се разписа на наука та пушек се вдигаше - хаха у кръчмето на Кончето. Само проектчета, за да цицка парички. Никакви статии никакви 5 лева докато не стана ректор. Тогава изведнъж стана най-компетентния нагъвач на белтъци - пишман биоинформатик, който не може да обясни каквото и да е с адекватна терминология. Та така с Борката.... той си е пич а на Комисията по академична етика пожелавам приятно четене!
Ювенал публикува:
12 Юни 2020 | 09:33
Напишете нещо и за проверката от МОН на тъпака Юруков за плагиатство! А за "избора" му бяха докарани като добитък сума ти приоданци от София, че и един бивш служебен премиер, и той божем "юрист", се "изходи" в негова полза, без да има право въобще да присъства на събранието, камо ли да взема отношение! Юрука взе да се конкурира с т.нар. "кмет" по протакане и оспорване на съдебни решения!

Добавете Вашия коментар

TOP