АБВ предлагат две теми за вот на недоверие на кабинета

15 Януари 2019 | 15:53
0 коментара
Политика

АБВ предлагат две теми за вот на недоверие на кабинета - за цялостната политика, водена от правителството, както и заради модернизацията на армията.
 
„Ще предложим два варианта на БСП и ДПС за вот на недоверие към правителството“, каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията.
 

 

 
„Преди 5-6 месеца държавата обяви, че повече от 80 язовира са безстопанствени. Тази година имаме обилни снеговалежи. От АБВ предупреждаваме сега, бедствията и трагедиите в Бисер, Варна, Мездра могат да ни сполетят с пълна сила и държавата ще бъде неподготвена, защото независимо от всички трагедии, които се случиха, така и не се стигна до изграждания на ефективна национална система. Напето предложение беше много ясно - възстановяване на Агенцията за борба с бедствията и авариите, това не се случи и сега ще продължим да даваме жертви и да ликвидираме поминък на хора от определени райони“, коментира Петков.
 
„Ние от АБВ изрично подчертаваме необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в Белене“, подчерта той, като обясни, че продължаващото забавяне е престъпно и то може до доведе до преустановяване на проекта.
 
„Това ще бъде фатално за енергийната ни система. Пропуснахме да гарантираме пряка доставка на газ от Русия за България и от тук за Европа, в момента даже нямаме гаранция, че втората тръба на турски поток ще мине през България. Включително по този въпрос правителството е мудно. Правителството, Министерството на енергетиката, БЕХ и НЕК допуснаха серия от действия, които са недопустими“, коментира той.

„След като не се търси сметка, подобен род на грубо нарушаване на предварително постигнати договорености ще продължи да ни съпътства и за в бъдеще“, обясни той.

 
Ние плащаме на „Марица 1 и 3“ въгледвуокисите, това са огромни суми“, посочи Петков, като обясни, че по този начин се обезкостява българската централа „Марица 2“.
 
Според него тя е в състояние на фалит. "Това е първият вариант на вот на недоверие за цялостното творчество на правителството“, коментира Петков.
 
По думите му вторият вариант на вот на недоверие, който ще бъде предложен на БСП и ДПС, е свързан с модернизацията на армията.
 
„Ние сме политическа партия, която е заявила необходимостта от мораториум. Предвидените милиарди за превъоръжаване създават повече скандали, отколкото перспектива за изправяне на военните ни сили. Ще хвърлим повече от 2 млрд. за 8 изтребители. Кого ще пазим с тези изтребители? Ние на този етап имаме три излаза, които съвсем на са натовски“, коментира той.
 
„Преди всичко днес да обявим мораториум, тези средства да бъдат насочени в борба с демографската катастрофа, инвестициите в нови технологии, изграждането на нови съоръжения и създаването на работни места", допълни Петков.
 
По думите му мотивите за вота на недоверие са свързани с недостатъчна информация за разходите на жизнения цикъл, времеви график и цинично посегателство към парламент на демократична държава.
 
"Ако ще променяме условията, то трябва да променяме процедурата изцяло“, посочи още Петков.

Добавете Вашия коментар

TOP