АБВ атакува конституцията за промяна в 3 посоки

17 Януари 2016 | 14:02
0 коментара
Общество
АБВ атакува конституцията за промяна в 3 посоки

Промени в три посоки на конституцията ще поискат от АБВ преди провеждането на президентските избори тази есен. Това обяви експрезидента и лидер на АБВ Георги Първанов на Кръглата маса на тема "Президентът - лидер и придатък". 

Премахване на изискването за гласували повече от 50 + 1 процента, за да се смята, че президентът и вице президентът са избрани, ако са спечелили над 50% е първото предложение на Първанов. Той се мотивира с това, че няма такова изискване нито на парламентарните, нито за европейските, нито за местните избори. Не важи и за втория тур на президентските избори.

Втората идея за промяна е да се премахне изискването на кандидат-президента да е български гражданин по месторождение. Условието беше прието, когато се писа конституцията, заради покойния Андрей Луканов.

Третото предложение за промяна в основния закон е условието кандидат-президентът да е живял през последните 5 години в България. Според Първанов това дискриминира хиляди български граждани. То обаче беше използвано от експрезидента Петър Стоянов да бъде възпрян към президентския пост Симеон Сакскобургготски чрез питане до Конституционния съд.

Експрезидентът настоя държавният глава да има право на референдум, което да е императивно, а не както сега, когато Народното събрание "усуква", вместо да даде ход на искането му.

Първанов обяви още, че ако няма споразумение за подкрепа на обща подкрепа на консенсусна личност, която да събира одобрението на гражданите, АБВ ще издигне собствен кандидат за президент. И подчерта, че няма да прави компромисите, които е правила по време на местните избори, за да не се провалят кандидатурите на достойни хора. И бе категоричен, че АБВ ще бъде алтернатива на сегашния президент и неговата политика по абсолютно всеки пункт.

Експрезидентът визира както споразумение с левите партии, чието противоборство на престоящите избори определи като вредно не само за левицата, но и за политическата ситуация в страната, така и за битката между ляво и дясно, която също смята за вредно.

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP