9 признаци, че тялото ви не може правилно да смила месото

02 Април 2018 | 22:43
0 коментара
Любопитно

За много хора е трудно да устоят на изкушението от добре приготвена пържола или сочен хамбургер. Независимо от факта, че месото е пълно с хранителни вещества, то съдържа и редица естествени химически токсини, наситени мазнини и елементи, които затрудняват разграждането му. Яденето на твърде много месо може да доведе до сериозни последствия от повишаване на риска от диабет до сърдечни заболявания и дори рак.

Представяме ви признаците, че храносмилателната система не обработва добре месото и е време да преразгледаме диетата си. Нека видим колко от тях сте преживели.

9. Запек

Всички разполагаме с различни храносмилателни системи, които се основават на нашата генетика и хранителни навици. В зависимост начина на  приготвяне и вида на месото, то може да е с доста високо съдържание на мазнини. А те отнемат повече време, за да бъдат усвоени от тялото и затова могат да причинят трудно храносмилане. Запекът може да бъде резултат от високото ниво на желязо, което обикновено се среща в червеното месо (говеждо, свинско или агнешко). Освен това червеното месо е с ниско съдържание на фибри, което е от съществено значение за движението на червата.

Съвет: Някои проучвания разкриват, че яденето на твърде много червено месо може да увеличи шансовете за развитие на рак на червата. Опитайте се да ядете червено месо само в малки количества (100-200 гр само два пъти седмично) с много зеленчуци или семена. Опитайте се да избягвате да ядете черен дроб и бъбреци. Преминете към морски дарове или пиле и изберете варено месо пред пържено.

8. Постоянно се чувствате гладни

Ако се чувствате гладни през цялото време, въпреки че току-що сте приключили хранене, това може да означава, че сте приели твърде много протеини. Когато нямате достатъчно въглехидрати, кръвната захар на тялото ви намалява и вие не произвеждате регулиращия настроението серотонин - химикал, който ви кара да се чувствате гладни.

Съвет: Ако осъзнаете, че винаги се чувствате гладни, опитайте се да ядете гръцко кисело мляко плодове или хумус с пълнозърнести бисквити, вместо сандвич за обяд. Опитайте се да не консумирате месо няколко дни и да видите дали се чувствате по-добре и по-свежи.

7. Тъмни кръгове под очите

Не се подвеждайте, ако приемете, че тъмните кръгове под очите идват от липса на сън или от умора. Оказва се, че и не правилното смилане на месото може да наруши вашият външен вид. Ако получите тъмни кръгове (особено в деня, след като ядете месо), това е знак, че месото не е усвоено.

Компрометираната обвивка на червата позволява частичките от месо да преминават през червата и непроменени в кръвта и те се считат за "чуждестранни" нашественици. Тялото ще се опита да произведе определени антитела, за да елиминира чуждото вещество, а реакцията на това може да бъде тъмни кръгове под очите, симптом, който обикновено се пренебрегва от здравните специалисти.

6. Високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане, това може да е знак, че е време да се намали месото. Обработените и варени меса съдържат високо съдържание на натрий, тъй като обикновено се приготвят, подправят и се консервират със сол. Освен това пилешкото и червеното месо са с високо съдържание на наситени мазнини. Всичко това може да доведе до влошаване на хипертонията и дори до развитие на коронарна болест на сърцето.

Съвет: Опитайте се да намалите количеството месо, което консумирате, като вместо това превключвате на зеленчуци. Ако не можете да устоите, опитайте се да преминете към по-леки меса и морски дарове, тъй като те обикновено са по-ниски в мазнини.

5. Лош дъх и миризма на тялото

Наличието на лош дъх и мирис на тялото е знак, че организмът ви не усвоява правилно месото. Ако месото не се усвоява добре, лошатамиризма се връща обратно в храносмилателната система и в крайна сметка излиза чрез кожата и дъха. Ако продължавате да имате тези неприятни проблеми, опитайте се да приемате храносмилателни ензими, за да помогнете да се разгради месото, за да не се натрупва в червата.

4. Отслабена имунна система

Когато тялото ви не усвоява правилно месото, може да се разболеете по-често от обикновено. Вашата имунна система може да бъде засегната поради естествената захар (наречена Neu5Gc), открита в червеното месо, и е много трудно за тялото ни да я разграси. Тази захар обикновено се произвежда от месоядни животни. Телата ни не го произвеждат и затова го третираме като чуждо вещество, което предизвиква токсична имунна реакция. Тази реакция може да причини много други проблеми, като ракът е най-сериозният.

Съвет: Опитайте се да консумирате по-питателна храна като киноа, ядки, зелени зеленчуци и плодове. Те осигуряват основни антиоксиданти, фибри и протеини и гарантират, че всички ваши нужди от макро и микроелементи са изпълнени. Така че, ако трябва да ядете месо, не забравяйте да го балансирате със здравословните храни, изброени по-горе, като странична чиния или салата. Не забравяйте да включите малко упражнения и достатъчно витамин D, за да поддържате имунната си система.

3. Умора

Ако след като ядете месо, започнете да се чувствате много бавни или уморени, не го смятайте като нормално поведение. Това означава, че тялото ви не усвоява месото и то просто се натрупва в червата. Когато се натрупа, то отклонява цялата ви енергия в храносмилателната система. Също така, ако смятате, че носите нещо като тухла в червата си дни след като ядете месо, е време да преминете изцяло към нещо зелено и свежо - плодове, пресни ядки и сурови зеленчуци.

2. Гадене

Гаденето е често срещан симптом на не усвояване на месото, тъй като може да бъде реакция на някои бактерии в месото. Някои бременни смятат, че яденето на месо ги кара да се чувстват изключително зле. 

Съвет: Ако преминаването към салата не ви помага и  чувствате гадене или имате крампи между 4 и 26 часа след яденето на месо, трябва незабавно да посетите лекар.

1. Подуване

Месото е една от най-трудните храни за смилане от човешкото тяло, тъй като протеинът, който се съдържа в него(особено червеното месо), е по-трудно да се разпадне и това може да причини подуване. Големи количества мазни храни правят стомаха ви празен по-бавен, което също причинява подуване или дискомфорт. Неправилното храносмилане на месото може да доведе до натрупване на токсини в тялото.

Съвет : Вместо да хапнете пържола, вземете риба или пиле. Тези животински продукти са по-лесни за храносмилане. Винаги имайте зеленчуци (на пара или сурови) като странична чиния или салата. Ако спрете да ядете месо, най-вероятно ще се отървете от подуване на корема завинаги./Zdrave.to.

Илюстрации: BrightSide

Добавете Вашия коментар

TOP