86 деца са ваксинирани в Разлог след бума на заразата от морбили

19 Февруари 2019 | 08:55
0 коментара
Общество

Трима от пациентите с морбили са изписани от инфекциозно отделение на благоевградската болница в добро общо състояние, сред тях е 13-годишно момче от село Юруково, община Якоруда. Новината бе потвърдена от зам. директора на МБАЛ – Благоевград д-р Ал. Костов.

Той уточни, че сред изписаните е и майката на приетото в реанимация  9-годишно момче. Състоянието на сина й е стабилизирано след проведеното интензивно лечение,  усложненията от морбилната инфекция са овладени и се очаква утре момчето да бъде изписано от реанимация.

11 от заразените се лекуват в благоевградската болница от инфекционистите начело с д-р Гайдарска.

Четири нови случая на морбили при деца на възраст до 4 години са регистрирани, от тях две са приети през почивните дни в болница „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев, съобщи директорът на „Надзор на заразните болести“ в Пиринско д-р Веселка Мончева. 4-годишно момче е преместено от детско отделение на болницата в Разлог в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград. В болницата има разкрити допълнителни легла за овладяване на създалата се ситуация със завишена заболеваемост. 

Бебе е транспортирано по спешност от Разлог в УМБАЛ „Св. Анна” – София, то е с придружаващо заболяване пиелонефрит, стабилизирано е и без пряка опасност за живота.

Състоянието на другите деца, хоспитализирани с диагноза морбили в столичната болница, е стабилно, те са с придружаващи заболявания пневмония или пиелонефрит.

Очакват се резултатите от взетите 46 клинични проби за лабораторни изследвания от майките и техните деца, които са в детско отделение на болницата в Разлог, изследван е и персоналът на заведението, поясни д-р Мончева. Тя допълни, че 86 деца до 18-годишна възраст са имунизирани против морбили в Разлог, ваксината е тривалентна. Здравната инспекция разполага с необходимия брой ваксини.

Заболели със съмнения за морбили на територията на Пиринско са 24 пациенти, лабораторно са потвърдени 11 случая. Д-р Мончева уточни, че са издирени 213 контактни  лица. Личните лекари издирват лица, които не са имунизирани срещу морбили между 13-месечна и 12-годишна възраст.

„Извършват се проверки на здравните картони в детските заведения и училищата относно имунизационния статус на децата. Епидемиологичното проучване продължава, издирване на контактите лица на хоспитализираните деца и уточняване на имунния им статус”, заключи д-р Мончева.

По-голяма част от заболелите са деца на около 3-годишна възраст, предимно момчета. Според лекарите за разлика от преди 10 години морбилната инфекция сега протича по-тежко, с усложнения, своевременното поставяне на диагноза и адекватно лечение са гаранция за успешно лечение.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP