80 пожарникари се изсипаха в Кресненското дефиле, спират движението

18 Юли 2018 | 13:19
1 коментара
Общество

140 пожарникари, служители на ЮЗДП и доброволци се включиха в най-мащабното учение за годината в Кресненското дефиле. Целта на операцията е подкачване на вода за гасене на пожари от р. Струма на 2-километровото трасе.

Такова учение се провежда за първи път в България.

Припомняме, че само преди година в същия район избухна един от най-големите горски пожари в Кресненското дефиле. Бяха нужни седмици огнената стихия да се овладее, а нанесените щети бяха огромни.

Очаква се до минути движението в дефилето да бъде спряно.

За първи път бе построена и водоснабдителна линия за гасене на пожари, вода от река Струма бе качена на 200 м денивелация при "пожар" в Кресненското дефиле.  

Линията с девет междинни резервоара и помпи, бе с дължина над 2 км, прекарана бе и през жп линията Благоевград-Кулата, като за целта бе изключена контактната мрежа и влаковете спрени. Това стана в 12.30, в 13.40 ч. водата достигна до мястото на "пожара" и подадена по линиите за гасене. 

Мащабното учение започна в 8 ч. тази сутрин, в 9 заработи и щаба на 3 км след отбивката по пътя Е-79-Стара Кресна-Ощава. „В учението участват екипи от всички районни служби на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в областта, екипи на Югозападното държавно предприятие, ОД на МВР, ЦСМП, служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, каза комисар Георги Пармаков, директор на РД ПБЗН-Благоевград. 

Според него целта на учението е да се проиграе в обстановка, максимално близка до реалната.

Добавени коментари

Така е! публикува:
18 Юли 2018 | 13:57
Ако си нямаме проблеми - ще си ги направим. Ако завиждаш на пожарникарите,че много лежат - запали си къщата,за да им създадеш работа.

Добавете Вашия коментар

TOP