80 бъдещи първокласници от ромски произход ще бъдат разпределени по всички училища в Благоевград

12 Декември 2016 | 07:14
0 коментара
Общество
80 бъдещи първокласници от ромски произход ще бъдат разпределени по всички училища в Благоевград

80-те бъдещи първокласници от ромски произход ще бъдат разпределени по всички училища в Благоевград, стана ясно по време на срещата между директори на учебни заведения, предствители на общината и РУО, на която бе дебатирано изготвянето на система за прием на ученици 1-5 клас.

„Идеята е тези деца да бъдат рапределени равномерно и правилно, а не както досега - да се концентрират в конкретни училища“, обяви зам. кметът по хуманираните дейности Христина Шопова.

Директорът на ІІ ОУ Христо Манчев сподели, че положението с ромските ученици, особено тези, тръгващи на училище, без да са посещавали детска градина, е много тежко. „Те нямат грам училищна готовност. Дори не знаят български език, процесът на социализация е почти невъзможен“, заяви Хр. Манчев.

Във връзка с това началникът на отдел „Образование“ Симона Митова разкри, че е извършен обстоен анализ на децата, не посещаващи детска градина, и се водят разговори с родителите им. „Изпуснали сме първите три години, но дори и след Нова година да влязат в системата, пак ще им е от полза”, каза С. Митова и допълни, че много от тях ще бъдат обучавани и през лятото, за да се подготвят за училище.

Очаквано, темата за приема в 1-5 клас предизвика оживени коментари, а сред най-активните в дебатите бяха директорите на VІ СУ Д. Арабаджиев и на ІХ ОУ В. Величкова. С призив да решат отношенията помежду си Д. Арабаджиев се обърна към колегите си и подчерта, че имало голям проблем с движението на ученици. Той предложи да се извърши райониране на училищата на базата на избирателните списъци от изборите. Т.е., след като адресът на гласоподавател фигурира в дадена секция, това значело, че той живее там и съответно децата му трябвало да учат в конкретното училище в района.

Предложението предизвика противоречиви коментари и някои от присъстващите изказаха мнение, че нямало как родителите да бъдат задължени да запишат детето си в точно определено училище.

Хр. Манчев поясни, че няма съответствие между броя на избирателите и учениците.

В. Величкова пък поиска да бъде определян точният брой на учениците за училище. „След като училището е пригодено за 200 ученици например, да приема толкова, а не ІІІ ОУ и VІІ СУ да се пукат по шевовете”, категорична бе тя, а Д. Арабаджиев поиска да узнае как се прави целодневна организация в училище с 33 паралелки /колкото са в ІІІ ОУ/.

Директорът на ІV ОУ Ил. Чапкънов апелира към критериите за прием на ученици да бъде пояснено и по колко квадратни метра училища площ се пада на ученик.

Всъщност това предстои да бъде регламентирано в новия стандарт за физическата среда, който е дълго чакан от цялата образователна гилдия, но така и не е ясно кога ще бъде приет.

„Помнете ми думата, въпросният стандарт или изобщо няма да излезе, или ще е в такъв разтеглив и мъглив вид, за да може всеки да си го тълкува, както му е удобно”, коментира след срещата един от директорите и подчерта, че големите училища, особено софийските, нямали интерес от такъв стандарт, защото той сериозно би ограничил приема на ученици.

В края на дебата директорите бяха информирани, че могат да изпращат предложенията си по изготвянето на системата за приема до понеделник /12.12./ и бе избрана комисия, която да съблюдава разпределението на децата от ромски произход за постъпване в І клас.

Според критериите, предложени от община Благоевград, с най-голяма тежест при приема на ученици, както и досега, ще бъде близостта на училището до настоящия адрес на родителите или най-краткото време за достигане до училище.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP