8 неща, заради които комарите ви хапят

26 Юли 2017 | 08:47
0 коментара
Любопитно

Нашествията на комари през лятото е нещо, което помрачава приятните прохладни нощи. Освен неприятен сърбеж обаче, те могат да пренесат и някои опасни болести като малария, вируса Зика и жълта треска. Ново изследване показва, че комарите всъщност стават жертва на жертвите си заради редица фактори, които зависят от това кои видове живеят близо до нас. Business Insider публикува някои от изводите от изследването, които обясняват защо комарите намират кръвта ви за неустоима и как може да не бъдете толкова привлекателни за тях.

Въглероден диоксид

Тялото ни естествено произвежда около 2,3 кг въглероден диоксид на ден, който преработваме с белите дробове. Всички ние трябва да дишаме, така че не мислете, че задържането на дъха цял ден ще ви спаси от комарите. Въпреки това те предпочитат хората, които отделят повече от стандартните нива на въглероден диоксид. Това се случва при бременните жени и хората с наднормено тегло.

Млечна киселина

Комарите обичат млечната киселина, която тялото ни произвежда, докато работим. Тя се освобождава от потта, което ни прави „основна мишена”. Не е препоръчително да стоим в близост до езера или влажни зони.

Бира

Тази новина ще разочарова мнозина. Някои проучвания показват, че комарите се изкушават от хората, които пият бира. Това обаче се отнася за само един вид комари, така че няма да се наложи да се притеснявате прекалено много. И това е интересно: Етерични масла гонят кърлежите - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Нулева кръвна група

Ако сте с нулева кръвна група, стойте нащрек. Проучванията сочат, че има 83,3% по-голяма вероятност да ухапят човек с тази кръвна група, отколкото с тип А. Също като при бирата, този факт се отнася само до един вид комари.

Гени

Съществува убеждението, че комарите могат да бъдат привлечени и заради генетичния код. Нещо в ДНК-то ви, предавано през поколенията, може да стои зад „любовта” на комарите към вас. Индикатор за това е, ако последва лоша реакция на кожата след ухапване, като например подуване или силен сърбеж. Хората със сходна генетика често имат едни и същи симптоми след ухапване.

Бактерии

Ето и една добра новина. Ако имате много различни бактерии по кожата си, комарите ще стоят настрана. Въпреки че не звучи особено хигиенично, химикалите, които се съдържат в естествената миризма, могат да действат отблъскващо за насекомите. Все пак обаче – добре е да се къпете по-често през лятото.

Бременност

През 2003 г. в Судан е проведен експеримент, за да се установи дали комарите са по-привлечени от бременните жени. Резултатите показват, че от 18 жени, девет бременни привлекли значително повече комари, особено тези, които пренасяли малария. Това може да се дължи на повишената температура и промяната на миризмата на жената при бременност. Това отново важи само за един вид комари.

Пол

Интересното е, че само женските комари хапят, тъй като хранителната стойност на кръвта помага за развитието на яйцата им. Те също така предпочитат да хапят повече мъже. Последиците за жените след ухапване обаче са по-тежки.

 

Добавете Вашия коментар

TOP