8 месеца условно за бившият граничен полицай Антон Чивиев, прибрал 9000 лв. за уреждане на работа

13 Януари 2017 | 00:42
0 коментара
Криминално
8 месеца условно за бившият граничен полицай Антон Чивиев, прибрал 9000 лв. за уреждане на работа

Ексграничният полицай Антон Чивиев бе осъден на 8 месеца условно за това, че прибрал 9000 лв. от мъж и жена с обещанието, че ще ги уреди на работа. Делото бе гледано вчера в Окръжен съд - Благоевград по съкратеното следствие.

38-годишният бивш служител на МВР призна фактите в обвинителния акт за това, че е използвал служебното си положение за незаконно набавяне на облага. Той е обвинен, че като служител на ГПУ - Златарево за период от 9 месеца през 2011-2012 г. е прибрал парите от двама мераклии за работа.

5000 лв. взел от Китан Китанов, когото познавал от работата му като кредитен инспектор в банка. Мъжът бил на гурбет в Америка, но след това се прибирал и при разговор с граничния полицай от село Черниче, община Симитли, получил оферта за работа. Той се похвалил, че има връзки и ще му помогне да бъде назначен на работа като граничен полицай в РД "Гранична полиция" - Кюстендил.

Китанов бил навършил 41 години и прехвърлил максимума от 40 години за започване на работа в полицията, но граничният полицай го уверил, че хората му в София са силни и това няма да бъде пречка. Цената на услугата била 5000 лв. След като получил парите в аванс, полицаят лично подготвил и списък с нужните документи, а впоследствие излъгал, че ги е внесъл в управлението.

Вторият мераклия за работа в Гранична полиция се оказала млада жена от Кресна. На Павлина Иванова й писнало да работи като магазинерка и когато насреща се появил Чивиев с оферта за държавна работа срещу 4000 лв., тя веднага приела. Жената дала част от сумата с уговорката да даде на вноски и остатъка. Граничният полицай й дал подробни разяснения за документите, които трябвало да подготви, занесъл бланки, обяснил всичко и лично помогнал при попълването им, а по-късно я уверил, че ги е внесъл.

След като мераклиите за работа дали парите, но работа не започнали, подали жалба в полицията срещу Антон Чивиев, който е обвинен в длъжностно престъпление, за което се предвижда до 3 години лишаване от свобода.

Вчера окръжният съдия Величка Пандева го осъди на 1 година затвор, но тъй като делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие, наказанието бе намалено с 1/3 - на 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Това е втора присъда на бившия граничен полицай. Преди 2 години той е глобен с 3000 лв. за това, че ужилил със 7000 лв. двама свои познати през 2012 г. по същата схема. От единия взел 4000 лв., а от другия 3000 лв. с уверението, че ще ги нареди на работа в Гранична полиция, тъй като имал контакт с високопоставен служител на МВР. Впоследствие се оправдал пред тях, че е предал парите на човека от София, който обаче нищо не свършил. Тогава Чивиев също е обвинен за престъпление по чл. 283 от НК, но тъй като е неосъждан, е освободен от наказателна отговорност и делото е разгледано по 78А и окръжният съдия Илияна Стоилова му налага глоба от 3000 лв.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP