Днес (6 август 2017 г.) се навършват 72 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите от първата атомна бомба, отнела живота на над 140 хил. души.

Кметът на японския град - първа жертва на ядрено оръжие, Казуми Мацуи призова всички страни към пълен отказ от ядрени оръжия, които, както посочи той, са заплаха за целия свят.

"Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на държавната сигуност. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Използването на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад, както за този, който го е използвал, така и за врага", заяви Мацуи, добавяйки, че за това оръжие са необходими колосални средства.

На паметната церемония в Парка на мира в центъра на Хирошима присъстваха представители от 80 държави. 

Минутата мълчание бе обявена в 8:15 ч. местно време. Точно в този час преди 72 години САЩ хвърлят атомната бомба над Хирошима.

В Япония отбелязаха 72 г. от атомната бомбардировка над Хирошима
В Япония отбелязаха 72 г. от атомната бомбардировка над ХирошимаИзточник: ЕПА/БГНЕС

Всяка година на тази дата в зала "Гигантски кристали" на Националния ни музей "Земята и хората" се експонира "Камъкът от Хирошима", който е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината "Деня на милосърдието", като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

"Камъкът от Хирошима" е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, която е била в близост до епицентъра на атомния взрив. По-късно 188 късове от настилката са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

Ядрените мускули на Русия и САЩ

Кои са 7-те най-мощни взрива от ядрени оръжия 

Мъжът, който спаси живота ни

През 1991 г. по инициатива на международната асоциация "Камък за мир" каменните късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир за цялото човечество.

В Япония отбелязаха 72 г. от атомната бомбардировка над Хирошима
В Япония отбелязаха 72 г. от атомната бомбардировка над ХирошимаИзточник: ЕПА/БГНЕС