700 съборяни се събраха на традиционен курбан в благоевградското село Дебочица

05 Септември 2019 | 13:02
0 коментара
Култура

С освет на нов 3-километров път до църквата „Св. Йоан Златоуст“ над 700 съборяни дадоха началото на традиционния курбан в благоевградското село Дебочица.

Десетина дни преди празника кметът на селото Добрин Хамбарджийски запалил за съмишленик местния бизнесмен Георги Пандурски и двамата се хванали да направят път на мястото на козята пътека, водеща до единствения в Неврокопска епархия храм с патрон Св. Йоан Златоуст. Амбицията им се оказала много трудно осъществима заради скалистия и тежкопроходим терен и само изключителен професионалист багерист бил в състояние да се справи, при това без крайният резултат да е сигурен.

Потърсили помощта на багериста от Покровник Иван Митков Давидков и го спечелили за каузата. Единственото му условие било да не му пречат други и да работи сам от съображения за сигурност, тъй като опасните участъци не били малко.

„На няколко пъти като наминавах да видя докъде е стигнал сериозно се уплаших да не се обърне“, чистосърдечно призна кметът Хамбарджийски.

За радост на тримата ентусиасти 7 дни след началото козята пътека станала отличен път, осигуряващ достъп до храма, строен през 1922 г. За първи път от 7 г. насам кметът отключил черквата и с помощници изчистили района наоколо и вътрешността й в очакване владиката дядо Серафим на място да прецени и разреши какъв ремонт да се направи. Идеята е на храмовия празник на 13 ноември да се поднови традицията там да се направи курбан.

„Вече спокойно можем да откараме дотам строителни материали“, доволен е селският кмет Д. Хамбарджийски и награди с почетен плакет багериста Иван.

Специален дар – икона на Тайната вечеря, донесли за черквата „Св. Йоан Златоуст“ гости на събора в Дебочица от селата Пехчево и Панчарево, наследници на преселници от района в Северна Македония. Над 700 души от всички околни села, от Симитли, Черниче, Крупник, от Благоевград, Сливен и София се веселиха на събора в двора пред кметството и опитаха курбана, приготвен от девет коча от майстор-готвача Паисий и помощниците му Любчо и Вальо от с. Падеш./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP