70% от водопроводната мрежа на Благоевград е с етернитови тръби, започва подмяна

28 Януари 2022 | 17:49
0 коментара
Бизнес
70 от водопроводната мрежа на Благоевград е с етернитови тръби, започва подмяна

Подмяната на водопреносната мрежа и изграждане на индустриална зона посочи като основните приоритети в Плана за интегрирано развитие на община Благоевград 2021-2027 г. председателят на Общинския съвет Радослав Тасков. На пресконференция вчера по повод днешната сесия на местния парламент той посочи, че очаква най-сериозни дебати по обсъждането на ПИРО като една от най-важните точки в дневния ред, касаеща намеренията на общината за инвестиции и кандидатстване за финансиране от европейски фондове и Плана за възстановяване.

„В аналитичната част на плана са посочени и силните, и слабите страни на общината, включително и сериозни проблеми като тези, свързани с водопровода и канализацията“, каза Тасков и уточни: „Над 70% от тръбите на водопреносната мрежа в града все още са етернитови – и това е на фона на претенциите ни да говорим за екология и за повишаване качеството на питейната вода. Изваждам темата за водата пред скоба заради растящото недоволство на гражданите от все по-чести аварии и разкопаване на улици и тротоари, които после с месеци чакат за асфалтиране или вече са целите в кръпки. Затова, преди да започнем да възстановяваме уличната мрежа, първо трябва да ремонтираме водопреносната и трябва да се започне оттам.

За жалост Благоевград бе изключен от възможността да се възползва от европейски средства в тази сфера заради липсата на консолидация във водната асоциация“, каза председателят на ОбС.

Той допълни, че самата икономика като сектор също е приоритетна за развитие и затова в ПИРО е заложено изграждане на 2 индустриални зони, предава „Струма“. „От години един от най-важните приоритети за общината е заетостта и липсата на стабилни и високи доходи на населението поставят областта, в това число и Благоевград, в края на класацията в България, затова, на първо място, натам трябва да се насочат усилията ни. Проблемите са навсякъде, имаме нужда от още едно училище, тъй като догодина изтича срокът за преминаване на учениците на едносменен режим на обучение, имаме нужда от нова болница, тъй като павилионният тип на сегашната е свързан с много високи разходи“, отбеляза още Р. Тасков.

На въпрос за прогнозната сума, на която възлизат заложените в ПИРО обекти, той отговори, че е около 2 милиарда лева, като уточни, че за да се усвоят максимално средствата, общината трябва заедно с плана да има и проектна готовност, тъй като за финансиране ще се конкурират всички 265 общини.

На днешната сесия местният парламент ще утвърди годишната наемна цена на дка от общинския поземлен фонд, като разликите с цените от миналата година са минимални, ще обсъди годишната програма за управление и разпореждане с общинската собственост и ще приеме новото попълнение в групата на ДПС Милена Бунцева на мястото на оттеглилия се нов шеф на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ Ивайло Червилов.

Добавете Вашия коментар

TOP