7 симптома, по които да разпознаете диабета

18 Юни 2018 | 21:29
0 коментара
Любопитно

Ранните симптоми на захарния диабет 1 и 2 тип се дължат на високата кръвна захар и на загубата на глюкоза с урината.

С малки изключения, тези симптоми са общи и за двата основни типа диабет. Ранните оплаквания при диабет 1 и 2 тип се различават по тежестта си, начина на поява, бързината на изява и т.н. 

Ако забележите някои от тези симптоми незабавно се консултирайте с лекар.

1. Често желание за малка нужда или често ходене до тоалетната

Постоянното желание да отидете до тоалетната ще ви помогне да разпознаете диабета.
Един от признаците на диабет е честото уриниране. Лекарите го наричат полиурия. Особено тя се проявява през нощта. Хората отиват в тоалетната няколко пъти на нощ и естествено това не им позволява да спят правилно. Уринирането също е по-често през деня.

2. Отслабване

Важно е да се обърне внимание на внезапна загуба на тегло. Особено, ако няма очевидни причини за това.И отслабването без причина не е добре.

Неочакваната загуба на тегло може да бъде свързана с нарушено функциониране на панкреаса. Често това се случва при деца, но може да бъде и при възрастни.

3. Постоянна жажда

Постоянното желание за пиене на вода или други напитки ще спомогне за разпознаването на диабета
Ако гърлото ви е сухо през цялото време, като винаги искате да пиете вода – това е още един знак, който ви позволява да разпознавате диабета. Фактът, че тялото изисква все повече и повече вода, е ясен алармен сигнал!

Постоянната жажда се дължи на факта, че тялото губи твърде много течност с урината. В този случай се препоръчва да утолите жаждата си с вода, натурални сокове и билкови настойки.

Не пийте обаче подсладени напитки, кафе и безалкохолни напитки, , тъй като тези напитки повишават нивата на кръвната захар.

4. Изтръпване на крайниците и сърбеж

Друг сигнал, който говори за възможен диабет, но не е пряко свързан с повишеното ниво на кръвна захар, е изтръпването в пръстите, на крайниците, сърбеж.Невропатията е свързана с дегенеративно-дистрофични промени в периферните нерви. Тези симптоми могат да се влошат през нощта.

5. Постоянно усещане за умора

Постоянната умора ще ви помогне да разпознаете диабета
Ако човек постоянно се чувства уморен, а нито сънят, нито почивните дни могат да помогнат – това може да означава и диабет (и 2-та вида).

6. Проблеми със зрението

Диабетът често влошава очите. Развитие на очни заболявания като катаракта, глаукома, ретинопатия.

Следователно, с тази диагноза, трябва да обърнете специално внимание на очите. Това ще помогне да се предотврати или забави развитието на патологии, както е описано по-горе. Те са много опасни за зрението. Например, ретинопатията без необходимата терапия може да доведе до слепота.

Диабетите често имат проблеми с нервната система.

7. Лошо зарастване на раните

Ако имате рани и те не зарастват лесно, също може да е знак за тази болест./Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP