7 месеца пробация за Джудиста и Роси, обвинени за източване на банкомати в Гърция

02 Август 2017 | 08:14
1 коментара
Общество

Благоевградчаните Пламен Илиев-Джудиста и Росен Василев-Роси са осъдени на 7 месеца пробация за това, че накарали и подпомогнали компютърен спец да се включи в схема за източване на банкомати. Двамата сключиха сделка с прокуратурата, след като признаха вината си за престъпление отпреди 8 години.

Споразумението е договорено между прокурор Георги Мадолев и адвокат Пенко Ненов, ангажиран със защитата на благоевградчаните, и е минало през одобрението на съда.

Двамата са сред „пионерите“ на схемата за бързи пари, но гръцките власти им развалят рахатлъка. Групата благоевградчани са арестувани на 12 срещу 13 юни 2009 г. в комплекс „Сан Ризорт” на полуостров Халкидики. Росен Василев-Роси е заловен пред банкомата в момента на залагане на пластика, впоследствие са задържани и Пламен Илиев-Джудиста, в чиято хотелска стая са намерени 40 000 евро, пластики и скимиращи устройства, както и Димитър Димитров-Белята и Живко Марков. Джудиста е уличен като тартор на бандата и осъден набързо на 2 години затвор.

По същото време в Благоевград започва паралелно разследване, но срещу неизвестен извършител. През 2012 г. е започнато ново досъдебно производство срещу трима благоевградчани за престъпления, свързани с източване на банкови сметки, за които при криминалиста в ОД на МВР – Благоевград Владимир Карадаков постъпва оперативна информация за честите им пътувания до Гърция. Спрямо тях са приложени СРС-та, телефонните им разговори са били подслушвани, предприети са и претърсвания на няколко места.

В апартамента на Андон Янчев в кв. „Струмско“ са намерени пластики и технически устройства за разчитане на информацията за банкови сметки от копиращите карти на скиминг устройства, заложени в гръцки банкомати. Компютърният спец Андон Янчев признава, че е нает от Джудиста и Роси срещу 300 евро, и впоследствие сключва споразумение с прокуратурата за по-леко наказание. Въз основа на неговите показания, както и на представените разпечатки от телефонни разговори и справки от задгранични пътувания, Джудиста и Роси са уличени, че са склонили и помогнали на компютърния специалист за реализацията на престъплението. Тъй като двамата не са открити, те са обявени за издирване с европейска заповед за арест от наблюдаващия прокурор Георги Качорев, който след това предприема задочно производство спрямо тях.

На 19 март 2016 г. Пламен Илиев е задържан на ГКПП – Калотина и още в ареста е привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни 2009 г. е подбудил и помогнал на Андон Янчев да източи банкови сметки на гърците. След два дни прокурор Георги Качорев внася искане в съда да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“. Окръжният съдия Диана Узунова обаче пусна Джудиста на свобода без каквато и да е мярка, тъй като прецени, че няма данни дори за наличие на обосновано предположение за извършено престъпление.

След 4 месеца Джудиста отново е арестуван при спецоперация на ГДБОП и Европол, при която в Пловдив бе разкрита печатница за фалшиви евро. През октомври 2016 г. антимафиотите иззеха 3 милиона евро менте с много добро качество, които са заливали цяла Европа. Благоевградчанинът е обвинен за участие в организирана престъпна група за разпространение на фалшиви евро, бълвани в пловдивска печатница, заедно с други седмина и задържан от Специализирания наказателен съд. Впоследствие мярката му е променена в парична гаранция и докато се шета из Благоевград, решил да изчисти брадясалото дело отпреди 8 години, което след напускането на прокурор Георги Качорев е поето от прокурор Георги Мадолев.

Делото за пловдивската печатница тепърва ще се разглежда.Струма

Добавени коментари

gocev публикува:
02 Август 2017 | 08:31
toia boklyk kade i da go xvanat vinagi go pyskat spionin na vsicki...

Добавете Вашия коментар

TOP