7 лв. за килограм за еко агне или яре от пазара в Благоевград

21 Април 2021 | 15:27
0 коментара
Бизнес

Десетки агнета и ярета огласиха животинския пазар край Благоевград тази сутрин. Производители от съседните селища дойдоха с надеждата да продадат стоката си и да осребрят труда и мъката си по отглеждането на животните.

„Клиентите правят сериозен оглед на стоката ни. Те не само оглеждат бъдещата мръвка за трапезата си, но и я опипват, за да са сигурни, че има достатъчно месо, че не са тлъсти. Дори си водят специалисти, които да дадат мнението си бива ли я стоката, или не. Някои се опитват да смъкнат закованата от нас от 7,00 лева за килограм живо тегло. Но продадем ли по-евтино, ще сме на загуба. Разчитаме сега на Влеикден и после на Гергьовден, за да изкараме някой и друг лев”, признават животновъди от региона. И твърдят, че предлагат еко стока.

Тази година изкупната цена на килограм живо тегло е с лев отгоре в сравнение с миналата година. Дълги години агнетата и яретата се продаваха за по 6,00 лева за килограм.

 

Бай Димитър от благоевградското село Падеш се надява да продаде своите три ярета на цена от 7 лева за килограм. Не мърда от цената надолу, въпреки че веднага се появяват купувачи, които искат да им продаде животинките за по 6 лева за килограм.

По магазините агнешкото върви от 14 до 16 лева за килограм, че и нагоре. И на мен в магазина не ми дават нищо без пари, казва животновъдът, който със съпругата си отглежда тридесетина агнета и ярета. Бай Димитър е продал агнетата си на редовни клиенти. Няма интерес от фирми от страната и Гърция, които да купят повече бройки. Пробутват и много животни, които са внос от Румъния, а лъжат, че са български. Правят го, тъй като вкусът на нашите и вносните агнета няма нищо общо. Българските са много по-вкусни. Не се ли промени нещо, ще загубим нашето прекрасно агнешко месо”, твърдят други животновъди.

Едно е ясно. Който продаде стоката си, ще е добре. Ще се е отървал от грижите по нея, пък и ще сложи някой и друг лев в джоба си Надеждата пък ще е за тези, които не са могли и за тези, които не са искали да продават евтино. Защото и следващата сряда ще има пазар край Благоевград./кмета бг/

Добавете Вашия коментар

TOP