7 жертвени агнета на 7.7 за Св. Неделя в Ракитна

07 Юли 2018 | 15:12
0 коментара
Култура

В Црънгалова махала на село Ракитна почетоха Света Великомъченица Неделя. Роднини, приятели и гости се събраха да запалят свещичка за здраве на светлия празник.

7 жертвени животни бяха приготвени на курбан от рано сутринта, с който организаторът  Петър Чикалов нагости всички присъстващи. Той е човекът построил светата обител преди 13 години.

Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната- вкусният курбан и десетките питки и погачи, приготвени от сръчни домакини. Дългите трапези бяха добре подредени и нищо не липсваше на малки и големи, дошли да почетат празника. Дъжд на мястото пръсна за малко, а слънцето се показа точно за веселбата

Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички. Кръшни хора се виха около масите, а хората се веселиха от сърце.

По традиция, на 7-ми юли в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин всички празнуват. В Цръгналова махала има параклис, наречен на Света Великомъченица Неделя. Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.

Добавете Вашия коментар

TOP