7-годишно българче почина след игра в аквапарк по време на семейна почивка в южната ни съседка Турция, информира NOVA. Детето е ритнато в корема от друго дете, докато се спускало по пързалка. Родителите обвиняват хотела в липса на спасители, които да следят водните съоръжения.

Дълго чаканата почивка, която семейството подарява на двете си дъщери по повод Деня на детето в турския курорт Дидим започва кошмарно. На фаталния 8-ми юни Вивиан се пуска за последно на една от любимите си пързалки в аквапарка.

В резултат на удар от друго дете Вивиан е със спукан далак и кръвоизлив в стомаха.

За няколко часа детето е местено три пъти от болница в болница.

Лекарите обаче не успяват да го върнат към живота.

Според семейството до трагедията се е стигнало заради липса на спасители, които да контролират спусканията. „Нашето дете – Вивиан се е пуснала по въпросната пързалка, след нея се пуска веднага следващото дете и я удря в корема”, каза майка ѝ Антония Вачева.

В последната болница

полиция посреща родителите и ги кара да подпишат документи на турски, които не разбират.

По-късно разбират, че в тях пише, че няма да предявяват претенции към хотела. Близките на Вивиан обаче са категорични, че ще търсят справедливост и молят държавата за помощ.

„Да се изискат всички записи от този ден от камерите, всички разследвания, документи, от болницата, от полицията, от хотела ... просто искаме хотелът да признае, че има вина и ако не да спре аквапарка, то поне да бъде обезопасен, за да не умират други деца”, каза Антония Вачева.

От пресцентъра на МВнР съобщиха, че ведомството е запознато със случая.

По указания на министър Екатерина Захариева незабавно е бил осъществен контакт със семейството с молба да предоставят документите, с които разполагат. Документите са получени на турски език и вече са предоставени на Генералното консулство на Република България в Истанбул с указания да се запознае с тях и да изпрати консулско лице, което да установи контакт с местните власти.

Българският консул Момчил Русинов вече пътува с цялата събрана информация, за да изясни на място обстоятелствата около смъртния случай на 8 юни 2018 г. Той ще посети прокуратурата в областния център Айдън, разследващите полицаи в град Дидим и управителя на хотела, в който е станала трагедията.

Отделно Генералното консулство ще поиска от Прокуратурата на Република Турция информация за водените процесуално-следствени действия.