69 години от рождението на големия български певец от "Тоника" - Геогри Найденов-Гого

06 август 2018 | 08:38
0 коментара
69 години от рождението на големия български певец от "Тоника" -  Геогри Найденов-Гого

Днес се навършват 69 години от рождението на големия български певец Геогри Найденов - Гого.

Легендарният изпълнител от "Тоника" е роден в Бургас на 6 август 1949 г. В продължение натри години пее в училищната група "Корали", преди да започне музикалната си кариера през 1969 г., когато става част от естрадния оркестър към Културния дом на транспорта, с ръководител Стефан Диомов. Там среща бъдещата си съпруга си Ева Найденова. 

През 1971 г. Гого и Ева, заедно с Анастасия Бинчева – Сия и Хари Шерикян създават вокалния квартет "Тоника" с идеята да са аналог на италианския квартер „Рики е повери“.

Популярността им бързо се разраства, заедно с любовта на публиката и техните песни са отличени с редица награди от престижни фестивали като „Тракийска лира“, Златният Орфей“, „Бургас и морето“.

"Тоника" е разформирована през 1980 г. Година по-късно Гого, Ева, Иван Христов, Красимир Гюлмезов и Виолета Гюлмезова създават групата „Домино“. През 1985 г. формацията печели II награда от конкурса „Кехлибареният славей“ в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. „Домино“ печели II награда на фестивала „Златният Орфей“ и жъне голям успех на дрезденския „Шлагерфестивал“.

През 1994 г. част от вокалистите от „Тоника“, „Домино“ и „Тоника СВ“ се събират, за да направят сборната формация „Фамилия Тоника“. Те изпълняват много от най-известните им хитове, но създават и нови песни.

От 2005 г. започват здравословните проблеми на Гого, заради които той постепенно прекратява музикалната си кариера и се оттегля от публичния живот. След дългогодишно тежко боледуване, през 2014 г., любимият естраден певеч си отива.

За постиженията си в музикалното изкуство и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на град Бургас, през 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас.

През 2014 г. в негова памет е записана песента „Вместо сбогом“ в изпълнение на група „Тоника Домини“ (съпругата му Ева, Виолета и Красимир Гюлмезови).Кмета.бг


Добавете Вашия коментар!