По-голямата част от хората днес страдаме от липсата на движение. Закотвени по 8-9 часа на компютър, пътуващи често с автомобил, без никакво време за посещение на фитнес залите, схващания, възпаления на нервите и болки в ставите са все по-често срещаните оплаквания на съвременното общество.

Ако искате да се радвате на здраво тяло, тонус и лекота на движението, бихте могли да правите няколко упражнения и раздвижвания в офис среда и да се чувствате фантастично.

Заменете асансьора със стълбите 
Ако сте от хората, които работят по 8-9 часа в седнало положение, а пътуването до работа е с автомобил, обезателно си набавете необходимата доза движение като просто заместите асансьора в офиса с изкачване по стълбите.

Източник: ThinkStock/Guliver

Ако пък работното ви място е на първи-втори етаж, защо не спирате автомобила си малко по-далеч от работата съвсем умишлено?

С асансьора? Добре, застанете в поза „китайско столче“ 
Ако все пак сградата, в която работите, е многоетажна и в началото не ви стигат силите, за да се изкачите до ет. 14, например, използвайте времето в асансьора като закрепите малко мускулите на бедрата и седалищните части. Заемете поза "китайско столче", която представлява приклякане и сгъване на колената до 90 градуса, докато гърбът се опира в стената. Звучи лесно и като детска игра, но истината е, че веднага ще усетите натоварването. Това упражнение бихте могли да правите още в офис кухничката или в коридора, докато той е празен. Дори 30-40 секунди в дневно подобно положение ви гарантира укрепване на мускулатурата.

Заменете писането на имейли с разговор очи в очи 
Това е полезно не само за здравото ви тяло, но и за добрите и по-близки отношения с колегите. Вместо да пишете по 3-7 имейла на ден или да водите дълги телефонни разговори, станете от стола и се разходете до колегата си.

Източник: ThinkStock/Guliver

Кажете му каквото имате да му кажете очи в очи.

А ето и едно много лесно упражнение със стола
Можете да правите малко упражнения със стола в някоя от почивките си, преди работа и след работно време, ако ви е неудобно от колегите. Изправете гърба и раменете и просто ставайте и сядайте в продължение на 4-5 минути от него. При всяко сядане сгъвайте ръцете към гърдите си, докато държите две папки. По този начин ще укрепнете както мускулите на краката, така и тези на ръцете си. А и ще се раздвижите добре.

Сменете стола с топка за упражнения 
Ако офис средата го позволява, поговорете с прекия си ръководител и помолете да замените стола в работата си с топка за упражнения.

Източник: ThinkStock/Guliver

С нейна помощ ще укрепнете коремните мускули, както и тези на кръста. Оттам болките в гърба ще намалеят, а цялостният ви тонус ще се подобри и покачи.

Разходка до принтера и машината за вода 
Докато разпечатвате всички документи, използвайте времето за малко упражнения и спорт. Застанете в изправена позиция срещу принтер машината. Сгънете единия крак и запазете баланс само върху другия. След това започнете да правите кикове, като използвате за баланс принтера пред вас. Повторете след това и с другия крак.

За допълнителни движения пък не си взимайте бутилка с минерална вода, а само чаша за офиса. Ставайте винаги, когато водата в чашата ви свърши, което ще е значително по-често, отколкото с бутилката.