6 благоевградски села заплашват с бунт! Язовир „Стойковци“ тихомълком даден на частник за 10 г. срещу 2000 лв. месечно

05 Декември 2016 | 06:58
0 коментара
Общество
6 благоевградски села заплашват с бунт! Язовир  Стойковци  тихомълком даден на частник за 10 г. срещу 2000 лв. месечно

Яз. „Стойковци“ е даден на концесия за 10 години на столична фирма. Процедурата за отдаване под наем чрез търг е стартирана през октомври и съгласно обявата, пусната от настоящия му собственик „Напоителни системи“ ЕАД, язовир „Стойковци“ с площ 1054.281 дка в землището на с. Логодаж, община Благоевград, заедно с кантона в същия имот се обявяват на търг срещу начална цена 10 884 лева годишно без ДДС. Самият търг е проведен на 9 ноември, а новият концесионер го е получил срещу 24 000 лв. за 1 г., което прави по 2000 лв. на месец.

Документацията е била оформена в края на ноември, но до момента договорът не е вкаран в Националния концесионен регистър, поради което не е ясно коя е фирмата, която е взела „течното злато“ на Благоевградска община срещу наемната цена на един по-голям луксозен апартамент в центъра на Благоевград. Знае се само, че като бъдеща своя дейност в язовира фирмата е посочила „разработване на рибовъдно стопанство и риболовна дейност“.

Новината, че яз. „Стойковци“ вече има нов стопанин, пристигна от София първо в „Напоителни системи“ - Благоевград, които все още го стопанисват, тъй като той е публична държавна собственост. Мълвата бързо обиколи и селата около язовира и изправи на нокти кметовете на Логодаж, Селище, Зелен дол, Българчево, Бучино и Покровник, чиито села през лятото се напояват от язовира, а в Селище, когато падне налягането на техния водоизточник, оттук включват и питейна вода.

Убедени, че с появата на концесионера язовирът ще спре да бъде източник на вода за нуждите на избирателите им, селските управници депозираха възражение срещу отдаването му на концесия в „Напоителни системи“ - Дупница, където е ръководството на държавното дружество за район Струма-Места и откъдето се стопанисват всичките държавни язовири на територията на Благоевградска област. След като до вчера нямаше никакви индикации, че някой смята да им отговори, кметовете копираха възражението и го преадресираха до Министерството на земеделието и храните.

Искането на Пламен Червенков /кмет на с. Логодаж/,  Благой Панайотов /Селище/, Ангел Младенов /Зелен дол/, Елена Стойчева /Българчево/, Стоян Ников /с. Бучино/ и Методи Цонев /с. Покровник/ е незабавно да бъдат огласени подробности по концесионния договор и ако дори една от клаузите му засяга интересите на местното население и стотиците рибари, които го ползват за спортен риболов, договорът с концесионера да не бъде подписван.

„Чух, че търгът вече е минал, но никой не казва нищо, до момента не се е появил и човек да огледа поне язовира, да се представи, та да го видим кой е и какво смята да прави”, коментира вчера директорът на „Напоителни системи“ на благоевградския клон Спас Лазаров.

„За момента не можем да направим нищо друго освен подадения протест, депутатите ни обещаха също да се поинтересуват от тази мистериозна концесия, направена в 12 без 5, но и аз, и колегите, и живеещите в 6-те села около язовира сме категорични, че ако продължават да ни елиминират и държавата да си играе игричките зад гърба ни, ще блокираме международния път към КПП - Ст. Лисичково”, подкрепи го и логодажкият управник Пламен Червенков.

Единственият охранител на „Напоителни системи“,  който отговаря за охраната на стратегическия обект, водещ се и в базата данни на Министерството на отбрана, ни посрещна в сградата на „Напоителни системи“ до язовирната стена. Кирил Христов, който работи в дружеството от 1991 г., също призна, че е чул за подписаната концесия, но не знаел никакви подробности.

„Никой не е идвал да се представи, обясни той. - Само снощи /б. р. в четвъртък преди полунощ/ видях на пасарелката за кулата 2 коли, които бяха спрели с пуснати фарове. Тъй като този участък от язовира е абсолютно забранен за външни лица, обадих се на Гранична полиция и момчетата веднага дойдоха. Оказаха се някакви младежи, но появата им ме притесни малко, защото катинарът на вратата е разбит и всеки може да влезе в кулата и да направи беля - вътре има ток с високо напрежение и с едно дръпване на един лост всеки може да започне изпускането на 300-400 литра в секунда вода от язовира. Ако това стане, тонове вода ще се излеят в деретата и ще отнесат нивите на хората. Това е вода, която 25 години е събирана в язовира от дъждове, защото в него не се вливат реки. Може да стане много страшно”.

Според предположенията на Христов заедно с язовира, който е с капацитет 13,5 млн. кубика вода, концесионерът вероятно е получил и още 40-50 дка земя около него, защото само участъкът около подпорната стена е 10 дка. В тази зона попада и сградата на „Напоителни системи“, където има отделна стая с информационно табло, следящо денонощно за деформации на язовирната стена.

Ако новият стопанин вземе и сградата, ние няма как да му дадем таблото, защото то е в активите на държавното дружество, а и не всеки би могъл да работи в него, така че изобщо не ми е ясно какво ще стане, безпомощно вдигна рамене Христов.

Предположението на пазача, че с язовира и земята около него концесионерът ще получи и сградата на държавното дружество, не е лишено от логика - при предишната акция на управляващите от Тройната коалиция през 2009 г. да дадат на концесия яз. „Стойковци“ в проектодоговора като неустойка с тогавашния кандидат-концесионер държавата бе заложила както тази сграда на „Напоителни системи“, така и административната сграда на дружеството в Дупница, плюс 7-етажния му хотел в Сандански, където на Международния ден на водата тази година персоналът се събра на банкет и най-обсъжданата тема бе, че вероятно това им е за последно.

Първия път, когато държавата реши да вземе шепа жълти стотинки от концесията на яз. „Стойковци“, тогавашното правителство бе в оставка, както и сега. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров тогава задейства процедурата, а подчинените му от РИОСВ - Благоевград услужливо консултираха софийския бизнесмен Георги Мазганов, управител на “Макима 77” ООД, който беше кандидат-концесионер с идеята през следващите 10 г. да отглежда по 240 т риба и да заварди от въдичарите любимия им язовир.

Подробности около скандалната идея язовирът да стане частна собственост тогава станаха ясни от писмо на РИОСВ - Благоевград, изпратено на 20 юли 2009 г. до бъдещия собственик Мазганов, в което инспекцията услужливо му указваше какви финални документи са му нужни и къде каква такса трябва да плати, за да може максимално бързо да влезе във владение на яз. „Стойковци“. За да не му губят времето в задължителни процедури, вместо Мазганов РИОСВ информира кметовете на Благоевград и Логодаж за инвестиционното намерение на софиянеца и така лъснаха подробностите около подмолния план.

Тогава шумотевицата бе вдигната отново от кмета на Логодаж Пл. Червенков, който изрази опасенията си, че ще пострадат 2000-те дка частна земя на логодажани. Червенков алармира и за грубото закононарушение с концесията, понеже по устройствен план “Стойковци” е за вилно строителство и е в списъка на държавни обекти, които не могат да бъдат давани на концесия. Притесненията му бяха в няколко посоки - че язовирът ще бъде засипан с железни конструкции, ако концесионерът реши да отглежда риба, че частникът еднолично ще има право да определя цената на поливките, че няма да допуска никой да лови риба в неговия водоем и т. н. В резултат на многото писма, разпратени по различни институции, и подходящото стечение на обстоятелствата със смяната на правителството, тогава Червенков и колегите му успяха да спрат подписването на концесионния договор.

Скоро ще стане ясно ще успеят ли и сега.

Междувременно обаче се разбра, че отново през октомври „Напоителни системи“ - клон Струма-Места в Дупница е открил още няколко процедури за отдаване под наем на свое имущество. За 3 г. той е предложил на концесия хотела на дружеството в гр. Сандански, който е с площ от 2474 кв.м и за него е имало наддаване от начална цена 19 947 лв. месечно без ДДС. Минали са първите търгове още за офис от 22,5 кв.м в административна сграда в гр. Гоце Делчев с начална цена за наддаване от 130 лв. без ДДС месечно, минал е търг за 3-годишна концесия на яз. „Бели брег“ в Сандански /начална цена 4356 лв. годишно/, за водоем Поленица в едноименното село на Санданска община /1188 лева годишно без ДДС/ и на яз. „Дренов дол“ в Кюстендил /с начална цена 15 545 лева годишно без ДДС/. Всеки от търговете е разпореден с нарочна заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и на Изпълнителния директор на „Напоителни системи” ЕАД. Въпреки опитите ни не успяхме да разберем кой от тях и как е приключил - от държавното дружество отказаха всякаква информация и обясниха, че когато имат готовност, ще обявят резултатите от проведените търгове на официалната си интернет страница.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP