56 нови заразени с COVID-19, общо са 1290

26 Април 2020 | 08:54
0 коментара
Общество

1290 са общо заразените с коронавирус в страната, като за последното денонощие са регистрирани 56 нови случая, съобщи на редовния сутрешен брифинг началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В София са 22 нови случая, в Кюстендил – 13 случая, там има ново огнище – 12 са от Дупница, Видин – 5, без медицински персонал. Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевтград – 3, Русе – 2. Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора, Ямбол – по един случай.

Три нови случая на деца – две момичета в Дупница на 5 и 7 г., Видин – 3-годишно момиче.

3 нови случая на заразени лекари има – и тримата от Пирогов, като 138 са общо случаите.

205 души са излекувани, 8 нови са излекувани за денонощието.

Мъж на 81 години е починал във ВМА с придружаващи заболявания.

292 са приети в болница, като 37 са в интензивни отделения.

Относно отварянето на парковете, ген. Мутафчийски съобщи, че Щабът има задача да поднася обективна информация за заразените, като няма правомощия да препоръча отварянето на парковете.

Относно очакванията за пик по Великден, Мутафчийски съобщи, че следвайки математическите модели, България преживя един пик в началото на април, след което е имало снижаване, а в момента България се катери към следващия си пик. Дали очакванията са били за стотици души на ден, не е ясно, но имахме пик в момента, като и възникват огнища със сравнително голям брой заразени, но благодарение на бързата реакция на РЗИ-тата, огнищата се ограничават. Както стана в Паничерево, както стана и в завод Мизия, както и в момента в района на Дупница – две са огнищата там – село Ресилово, и Сапарево. “Те ас свързани с работа в ТЕЦ Бобов дол“, уточни началникът на ВМА.

В света няма еднозначно мнение кой е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск, попита генерал Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости, началникът на Щаба съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP