54% от българите няма да почиват това лято

08 Юни 2018 | 19:36
0 коментара
Общество

Над половината българи не планират да почиват това лято, сочи проучване на „Галъп Интернешънъл“. Повечето българи (54%) твърдят, че не планират да почиват това лято, 44% пък казват, че планират. Останалите твърдят, че още не знаят.

В България на море мислят, че ще могат да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от онези, които планират почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък казват „планина в България“. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА и тн. туризъм. Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон – пример за това са прословутите преместваеми обекти. Средният брой дни планирана почивка е 10.

Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. Средните подготвени пари за лятна почивка пък са 1557 лв. Ясно е, че лятната почивката остава достояние на по-малка част от българите. По ред причини предпочитано остава Черно море. В отговорите „на море в чужбина” вероятно пък се оглежда най-вече Бяло море.

По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят. Онези, които планират да почиват, се надяват на общо десетина дни - 10 дни е средната продължителност на планираната почивка.

Средната сума за тези десетина дни, която са заделили онези, които смятат, че ще почиват, е 1557 лв., т.е. близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина. Или една средна брутна софийска заплата. Беше проверено отношението към някои конкретни идеи в тази насока. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои пред юни месец, като сезонът вече е започнал.

Според 74% от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18% няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят. Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP