531 доброволци записани само за денонощие, общо са 21 731

30 Март 2020 | 10:28
0 коментара
Общество

531 човека са се записали за доброволци само за денонощие. Така те стават общо  21 731 в страната. Това съобщи главният комисар Николай Николов пред БНТ.  

Записалите се предвид извънредната ситуация са над 3200. Още 18 000 има БЧК, който много добре работи с тях, посочи той.

Започва създаването на електронна платформа, в която ще фигурират техните данни.

Първата спешна задача е да съберем данните им, да ги качим в нея. Така ще можем да видим къде с колко разполагаме, с какво могат да бъдат използвани, най-вече за немедицински цели, посочи главният комисар Николов. Всички те ще бъдат обучени за конкетната работа, която ще изпълняват, допълни той.

Кандидатите за доброволци ще бъдат проверявани за чисто минало, за да не се промъкнат в тях лица с криминални прояви или осъждани.

По думите на главния комисар Николов те ще се занимават с извънболнична дейност, като преди това ще минат кратък обучителен курс.

Одобрените за доброволци ще получават единен идентификационен номер и карти, за да се легитимират пред хората и при необходимост да бъдат проверени в електронната система.

Част от тях могат да оказват подкрепа, може да бъде на службите за обществения ред и сигурност, например да подсещат хората на контролно-пропусквателните пунктове да си попълнят декларациите. В парковете могат да предупреждават хората, че глобата е 5000 лева, тъй като нямат право да глобяват, каза още главният комисар Николов.

Добавете Вашия коментар

TOP