5-те НАЙ-ОЧЕВИДНИ симптома, че имате недостиг на витамин Д

29 Април 2018 | 01:14
0 коментара
Любопитно

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което заедно с другите витамини и минерали регулира функционирането на основните системи на организма, пише zdraveikrasota.

Набавяте си го по естествен начин, когато излагате кожата си на слънце, въпреки че можете да го приемате и като консумирате определени храни и добавки.

Той е изключително важен за усвояването на калция и фосфора, два минерала, които запазват костите и зъбите ви здрави.

Освен това витамин D е важен и за мускулите, мозъка, сърцето и другите ви органи, чието правилно функциониране ви гарантира добро качество на живот.

За съжаление не всички си набавяме достатъчно количество от това вещество, което може да доведе до появата на определени симптоми и здравословни проблеми, които се влошават, ако не им обърнете внимание навреме.

Поради тази причина е важно да можете да разпознаете недостига на витамин D. И да предприемете необходимите мерки, за да си осигурите набавянето на необходимото ви количество.

Симптомите на недостиг на витамин D

1.Слабост в мускулите и костите

слабост в мускулите

Мускулите и костите ви отслабват, когато количеството на витамин D в организма намалее значително.

Това води до дисбаланс в нивото на магнезия – друг важен минерал поддържащ костите и мускулите здрави и силни.

2.Депресия

Ниското ниво на това вещество се свързва със симптоми като проява на неспокойство, депресия и рязка смяна на настроението.

Витамин D участва в отделянето на хормоните на щастието, затова недостигът му се отразява на менталното здраве.

3.Възпаление и болка

Както много други важни хранителни вещества витамин D участва в контролирането на възпалителните процеси в организма, помагайки ви да избегнете проблеми като чувствителност към болка и ставни заболявания.

Ниското ниво на този витамин повишава риска от появата на тези проблеми, което затруднява борбата срещу хроничната болка.

4.Проблеми със зъбите

Както вече споменахме недостигът на витамин D затруднява усвояването и използването на калция от зъбите, увеличавайки риска от инфекции, кариеси и загуба на зъби.

Това заедно с проблемите с възпаленията може да доведе до симптоми като зачервяване и кървене на венците.

5.Високо кръвно налягане

При повишаване на кръвното налягане трябва да се прецени и провери дали в организма не липсва някое важно хранително вещество.

Въпреки че този сърдечно-съдов проблем се причинява от редица фактори, липсата на витамин D може да доведе и до появата на усложнения./ Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP