5 подправки, които ни предпазват от болести

28 Юли 2019 | 18:16
0 коментара
Любопитно

Добавянето на повече подправки към вашата диета е един от начините да се увеличи количеството мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

Това ще помогне за доброто здраве на вас и семейството ви.

Ето списък на топ 5 подправки, които са с високо съдържание на антиоксиданти (полифеноли), както и няколко съвета как да ги включите във вашата диета. В следващите редове вижте най-добрите подправки срещу болести:

Риган - срещу микроби

Риганът е синоним на италианската кухня, без него не става пица или сос за паста. Но можете да добавите риган и към бърканите яйца, зеленчукови супи, салати или да поръсите печени зеленчуци. Хората, които добавят риган към храната в малки количества, могат да получат допълнителна антипаразитна и антидиабетна защита. Не е изненадващо, че риганът се използва от древни времена за борба с инфекциите.

Розмарин - тонизира

Розмаринът дава добър вкус на ястия, приготвени във фурната, печени кореноплодни зеленчуци, при мариноване на месо, маринати или риба. Използвайте го за ароматизиране на лимонади, зехтин и за приготвяне на билков чай. Розмаринът е тонизиращо и стягащо средство. При редовна употреба той е в състояние да облекчи стреса, нервното напрежение, да подобри състоянието на невроза, общото изтощение.

Мащерка - за настинки

Мащерката е другата най-популярна сред средиземноморските подправки. Може да се използва по същия начин като ригана. Прибавя се към маринати за салати, супи, ястия, яхнии, всички яйчени ястия, чеснов хляб, макаронени сосове и др. Изследователи от Университета на Калифорния (Davis) смятат, че мащерката е подобна на витамин Е в антиоксидантната активност.

Куркума - срещу рак

Куркумата най-често се свързва с индийската кухня. Направете къри от всякакви съставки - зеленчуци, месо, риба, яйца или леща - и добавете щедра лъжица куркума, заедно с други подправки за къри, като кимион, смлян кориандър, джинджифил и чесън. Добавете куркума към супи, яхнии, ориз; това ще им даде яркожълт цвят. Според последните проучвания, куркуминът помага за потискане на рака. По време на in vitro експерименти 80% от злокачествените ракови клетки на простатата се самоунищожават под въздействието на куркумина.

Градински чай - срещу възпаление

Градинският чай върви добре със зеленчуци на скара, месо и риба. Добавете щипка сушен градински чай към ястия от паста, особено сметанови сосове, както и във всякакви супи или яхнии. Той допълва много зимни зеленчуци, като картофи, ряпа и ядки. Градинският помага при настинки, болки в гърлото и всякакви възпаления.

Може би сме свикнали с вкуса на някои подправки, без да осъзнаваме колко полезни са те за здравето ни. Разбира се, като всяко растение с лечебни свойства, те трябва да се използват разумно и умерено, за да нямат обратен ефект!

Добавете Вашия коментар

TOP