Петима души починаха от жегите само в София от 08:00 часа сутринта до обедните часове, съобщиха от Спешна помощ. Температурата в столицата прехвърли 37 градуса следобед. Заради нагорещения асфалт на слънце температурите могат да стигнат и 50 градуса.

Към 15.00 часа най-високата температура в страната е измерена в Русе – 42 градуса.

Стотици в цялата страна потърсиха спешна лекарска помощ. 

Към 12.20 часа 178 души са се обадили заради високите температури в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ, предаде NOVA. Над 220 вече са повикванията за спешна медицинска помощ. „Над 30 са колабиралите. Обслужили сме около 20 деца. В последните 2 часа намаляха уличните адреси, което означава, че може би хората чуха и се прибраха по къщите си“, коментираха още от ЦСМП-София. 

 

Сред тях има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни. Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми.

За 11 области, сред които и София-град, е в сила оранжев код за опасно време с предупреждение за горещини - до 41 градуса. В останалите 17 е в сила най-високият риск - червен код, с температури до 44 градуса. Високи са били температурите в Сандански, където термометрите са показвали 41 градуса към 15:00 часа, както и в Плевен, Ловеч и Свищов, където са измерени 40 градуса. 39 градуса са измерени в Хасково, Кюстендил, Силистра, Кнежа и Лом, а в Кърджали, Гоце Делчев и Сливен температурата е била 38 градуса. В София са измерени 37,4 градуса. От НИМХ обясниха, че е обичайно времето в началото на юли да бъде горещо, но поясниха, че някои от измерените температури са малко над нормата. 

Източник: Nova.bg

От там апелират хората със здравословни проблеми възрастните хора и малките деца да не излизат навън в най-горещите часове - между 11.00 и 16.00 часа и напомнят, че ако сме у дома, е хубаво да спуснем щорите и пердетата и по възможност да не държим прозорците постоянно затворени. Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съветва дори да не излизаме до 18:00 часа, а ако се налага, да стоим на сянка и да пием вода. 

Още за съветите в жегите и какво време ни чака през юли- тук

Около обяд от „Пирогов“ съобщиха, че за последните два дни

са приели 18 души заради жегите.

Хората са потърсили помощ заради хипертония, колапс. Имало е и случай на инфаркт. 

Във Варна

Три жени са потърсили спешна медицинска помощ вследствие на високите температури. На две от жените им е прилошало на работното място, а третият случай е след плаж. 

В Кюстендил

От сутринта трима души в Кюстендил и трима в Дупница са колабирали заради горещините.

В Свищов

Четирима души са приети в Центъра са спешна помощ медицинска помощ (ЦСМП) в Свищов с оплаквания във връзка с високите температури от началото на деня. По думите на дежурния не се наблюдава увеличение на постъпилите в центъра предвид горещото време. Температурата в Свищов вече надхвърля 40°. Термометрите на места показват 42°.

В Добрич

Повече от 15 души са потърсили спешна помощ заради прилошаване, високо кръвно и сърдечни проблеми.

В Пловдив

На 28 сигнала са се отзовали екипите на Спешна помощ в Пловдив от началото на деня във връзка с високите температури. 4 от случаите касаят припадане на улицата в резултат на жегата. „Останалите 24 сигнала се отнасят до обичайните случаи по домовете при горещо време: високо кръвно, ниско кръвно, сърдечно болни. Пострадалите от високите температури са предимно възрастни хора. Все пак, случаите не са толкова страшни и броят на припадналите е сравнително малък. Хората се научиха да се вслушват в съветите на специалистите и си стоят вкъщи в горещите часове“, посочи дежурният. 

В Ловеч

50 души са потърсили спешна помощ заради жегите. Те са постъпили с хипертонични кризи. 

В Пазарджик

От сутринта до момента през Спешното отделение на МБАЛ - Пазарджик са преминали общо 40 души. Само двама от тях са колабирали заради високите температури. 

В Ямбол

Петима души са потърсили спешна помощ заради жегите, четирима заради високо кръвно. Един човек е получил колапс. 

 

Освен това има опасност и от пожари.

Екстремален индекс за пожароопасност е обявен в 23 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Степента на предупреждението важи за части от областите: Видин, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ямбол, Кюстендил, Перник, София-област и Благоевград. При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Много голям индекс за опасност от пожари има в цяла Севeрна България, както и в южната и югоизточната част на страната.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК