Днес е големият ден, принц Хари ще се ожени за своята избраница - американската актриса Меган Маркъл.

Във Великобритания текат последни приготовления, а най-големите почитатели на кралското семейство вече от няколко дни са се настанали пред замъка Уиндзор, за да си запазят места, откъдето ще наблюдават сватбеното шествие след церемонията в катедралата "Сейнт Джордж".

За никого не е тайна, че връзката на принц Хари с бившата звезда от "Костюмари" внесе смут и разби представите за това кое е позволено и кое не в кралското семейство.

Първо, бъдещата съпруга на внука на кралица Елизабет II е американка, актриса, с няколко години по-възрастна от него и веднъж вече се е омъжвала.

Все неща, които преди години са скандализирали британското общество.

Припомнете си за историята на бившия крал на Великобритания Едуард и жената, заради която той се отказва от престола, американката Уолис Симпсън.

За разлика от времето на Едуард и Уолис, сега любовта е над всичко и кралицата даде разрешението си сватбата да се състои.

Тя, както може да се досетите, ще е по-различна от всички други кралски сватби досега. Причините, за това изброява "Индипентънд".

 

1. Мястото на сватбата

Меган и Хари ще си кажат заветното "да" в катедралата "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, а не в Уестминстърското абатство, както се очакваше, пише британското издание.

Въпреки че двойката не е първата от кралското семейство, която го прави - последно там са се венчали принц Чарлз и Камила Паркър Боулс, това означава, че сватбата ще е значително по-малка от тази на Уилям и Кейт през 2011 г. Максимумът на катедралата е 800 души.

Според представител на двореца Кенсингтън Уиндзор е много специално място на принц Хари и затова двойката избрала да се ожени там.

 

2. Сватбената торта

По традиция кралските сватбени торти обикновено са от сорта на плодови сладкиши. Но не и този път. Бъдещите младоженци са решили да акцентират върху пролетта, ето защо тортата ще бъде с вкус на лимони и бъз.

Втората по важност торта за събитието - тази за журналистите, също ще бъде с тези вкусове и е изработена от българския сладкар Иван Александров.

3. Датата на сватбата

Обикновено кралската сватба е в делничен ден и той се обявява за официално неработен. Този път обаче сватбата е в събота, което значи без допълнителен почивен ден за британците.

Източник: ThinkstockGuliver

 

4. Маркъл ще произнесе реч

Според изданието Sunday Times  Меган Маркъл ще произнесе реч на сватбата. Обикновено бащата на булката изпълнява тази функция, но както вече стана ясно, той няма да присъства на сватбата. 

Източник: Gulliver/Getty Images

5. Сватбените покани

Те също са доста различни от традиционните, показвайки "по-модерна версия на кралското семейство".

Тъй като Меган Маркъл вече се е омъжвала веднъж, в поканите пред името ѝ стои госпожа (Ms.), а не госпожица (Mss.).

Тепърва предстои да видим с какво още ще се отличават бъдещите съпрузи от останалите членове на кралското семейство.

Принц Хари потвърди за връзката си с Меган Маркъл през ноември 2016 г., след като двамата дълго се криеха от медиите. През септември следващата година Маркъл се срещна с кралицата. Два месеца по-късно (през ноември) принц Хари обяви, че е предложил брак на избраницата си.

Меган Маркъл е американска актриса и фотомодел, бивша звезда от сериала "Костюмари". Има предишен брак с режисьора Тревър Енгелсън, с когото се разделят през май 2013 г.

Гледайте на живо кралската сватба по NOVA в специалното предаване на "На кафе" от 12:30 ч. Всичко за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл четете и във Vesti.bg.