5 години се влачи делото за убитото от ток 11-годишно момче от село Копривлен

30 Октомври 2018 | 16:06
0 коментара
Общество

Техническа експертиза в съдебната зала бе извършена вчера на делото срещу елмонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, които са подсъдими за убитото от ток 11-годишно момче от село Копривлен. Вещото лице Людмил Фачиков направи замервания с рулетка на вещественото доказателство – тръба от футболната врата в двора на училището, която била ударена с топка ден преди фаталния инцидент.

Експертизата в реално време се извърши пред страните и съдебния състав, председателстван от Петър Пандев, като на експерта съдействаха три технически лица – експерт от полицията, който направи снимки, митнически служител и шофьорът на съда. Целта на експертизата е да даде отговор на големия въпрос дали кабелите, които са опирали в оградата на училището,  са били скъсани в резултат на механично въздействие, или от електрическа реакция.

Това е последната експертиза, която бе назначена за разкриване на причините за фаталния инцидент, при който загина 11-годишният Ангел. Преди това по искане на прокурор Станислава Арабаджиева бе допусната нова експертиза с участието на електроинженери и специалисти по въздушни линии, различни от досегашните вещи лица, ангажирани с разследването. Окръжният съдия Петър Пандев счете искането за основателно, като се разпореди да бъде предоставена инвестиционната програма на ЧЕЗ за община Хаджидимово от 2010 до 2017 г., както и отговор за предприетите действия след жалбата на директора на училището в с. Копривлен, че по оградата на школото протича ток.

Освен анализ на тези документи, експертите бяха задължени да направят оглед и на кабелите, иззети като веществени доказателства, за това дали има снаждания, както и да отговорят на въпроса дали и сега има кабели в община Хаджидимово над обекти, където се струпват хора – училища, болници, паркове и др.

Припомняме, че 11-годишният Ангел загина на оградата на училището на 19 май 2013 г. Момчето играело в двора на училище „Никола Вапцаров“ в селото и при прескачане на металната ограда мощен токов удар го убил на място. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество.

В хода на разследването е установено, че проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров“ – с. Копривлен били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала.

Двамата елмонтьори извършили оглед на елсъоръжение въздушна линия ниско напрежение в района на Трафопост 5 – с. Копривлен на 7 март, като в съставения протокол за обход вписали, че проводници в негодна изолация няма.

Според обвинението елмонтьорите не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота. Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за опасните кабели и заради тази немарливост се е стигнало до смъртта на ученика.

В хода на делото бяха разпитани специалистите от ЧЕЗ и КЕВР, които са извършили проверка на местопроизшествието след инцидента. При огледа в близост до въздушното отклонение от трафопоста до училището са открити следи от огнище. Тогава била изискана документацията от регионалния център на ЧЕЗ и представени становищата на експлоатационната група.

Родителите на Ангел не предявиха граждански иск за неимуществени вреди срещу двамата елтехници, тъй като са завели отделен иск в Софийски градски съд.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP