49 зрелостници се явиха на матура по Български език и литература в Симитли

21 Май 2018 | 15:55
0 коментара
Общество

49 зрелостници се явиха на матура по Български език и литература от Община Симитли.

Рано сутринта в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. Тя започна в 8:00 часа и продължава четири астрономически часа. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 24, но авторът и произведението, криещи се зад този номер, станаха ясни в 9.00 часа. Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа.

Форматът на матурата по български език и литература е тест - въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки. На матурата по БЕЛ зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас. Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 13 юни 2018 г.

На изпита по български език след 7 клас се явяват учениците от Симитли, Крупник и Долно Осеново. Препитването започва от 10.00 часа. В 9.00 часа беше изтеглен изпитният вариант за външното оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути.

Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7 клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание.

Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.

Добавете Вашия коментар

TOP