49 хиляди ученици подали заявления за матура

29 май 2020 | 18:11
0 коментара
49 хиляди ученици подали заявления за матура

Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит. Това заяви в горнооряховското село Поликраище министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той подчерта, че випускът тази година е от 50 хиляди ученици, като се очаква, част от тях да подадат заявления за по-късна сесия. Вълчев отбеляза, че в понеделник първият задължителен държавен зрелостен изпит по литература ще се проведе с един час по-късно от обичайното - от 9.00 часа.

Той посочи, че тази година е по-трудно заради извънредните обстоятелства, но изрази надежда всичко да мине нормално. Училищата са подготвени с максималните мерки за дезинфекция, осигурени са квестори.

"В стандартната класна стая ще бъдат настанени десет деца на отстояние поне метър и половина", посочи той. Зрелостниците ще могат да махат своите маски по време на изпита.

Общо 11 хиляди деца са избрали да се явят на изпит по професионална квалификация.

"Също толкова ученици са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, на второ място броят на учениците за матурата по избор е по биология", посочи министър Вълчев.

Новост през тази учебна година е, че се предвижда и трета стипендия за учениците, които кандидатстват за инженерно или педагогическо висше образование. Стипендията ще е в размер на сто лева месечно и ще е за тези, които са постигнали най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по Български език и литература, математика, физика и химия.

Министърът препоръча да не се бърза с абитуриентските балове след облекчаването на мерките, и най-рано те да се осъществят в края на юни.

В село Поликраище министърът на образованието се запозна на място с казуса относно закриването на ОУ "Св.св.Кирил и Методий". Около 20-ина души от Поликраище и съседните села Крушето, Янтра и Първомайци се събраха на протест срещу решението  на Общинския съвет в Грна Оряховица да закрие селското училище.

„Искаме си нашето училище. Децата ни са още малки, за да пътуват всеки ден до града. Кой ще ги посреща и изпраща? Тук са си свикнали. Нека да изкарат до 8 клас, пък след това да ходят да учат  града”, настояваха протестиращите.

„Държавата не иска да закрива училища, но понякога се налага. В случая общината е ваш партньор и е направила каквото трябва. Ние вероятно ще откажем предложението на Община Горна Оряховица, защото това е политиката ни през последните години. Но учителите и директорът трябва да подобрят учебния процес, да се опитат да привлекат повече ученици, да направят така, че децата от селото, които ходят на училище в града, да се върнат тук” , обърна се министър Вълчев към учителите.

В същото време докато една малка част протестираха, останалите хора от Поликраище коментираха, че решението на Общината в Горна Оряховица да закрие училището си е целесъобразно. В училището в Поликраище учели не повече от десетина деца от самото село. Останалите били от съседните села Крушето и Янтра и били деца на селските пастири от ромски произход. В същото време родителите от Поликраище изпращали децата си да учат в Г. Оряховица, тъй като по думите им там качеството на образованието било по-високо.


Добавете Вашия коментар!