46-и ден. Блокадите в София продължават. Контрапротест иска оставката на Радев

23 Август 2020 | 23:35
0 коментара
Политика

В 46-ия ден на антиправителствени протести недоволните от управлението обмислят дали е необходимо да блокират нови кръстовища в София, информира Нова телевизия.

 

Други обаче смятат, че гражданската енергия трябва да се пази за 2 септември, за когато е обявен национален протест.

 

За днес отново е насрочен и контрапротест в района на бул. „Ситняково”. Исканията на контрапротестиращите са да няма блокади и палаткови лагери.

 

В София остават палатковите блокади на пл. Независимост, Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет.

 

В 20.00 часа малко хора има на площад "Независимост" за началото на протеста. Пред БНР протестиращи коментираха изявлението на премиера Борисов в социалните мрежи, в който той заявява, че "развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук".


Хората са категорични, че емблемата на стиснатият юмрук по плакатите не означава насилие, а това символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.

Днес за пореден път българи, живеещи в Белгия, излязоха на протест между сградите на Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз в подкрепа на сънародниците си в България и срещу престъпното управление на страната, съобщиха протестиращите. С демонстрация "Със завързани очи пред европейските институции" те изразиха недоволството си от продължаващото мълчание и бездействие от тяхна страна за случващото се в България.

До момента единствената публична подкрепа българските граждани получиха от Европейската зелена партия и групата им в Европейския парламент.

Протестиращите изслушаха и аплодираха посланията, които двамата съпредседатели на Европейската зелена партия, Евелин Хойтебрук и Томас Вайц, публикуваха по-рано този месец, в подкрепа на протестите за оставка и нови избори в България и за върховенството на закона.

Демонстрацията съвпадна с тази, която се провеждаше по същото време в Манхайм, Германия. Протестиращите от двете държави осъществиха видеовръзка, в която се подкрепиха в общите си искания за оставка на кабинета Борисов 3 и на главния прокурор Иван Гешев и за върховенство на закона. Към протеста в Брюксел се присъедини и българка, живееща в Англия.

Протестиращите подкрепиха и хората на Беларус в борбата им за демокрация.

Специално изготвена листовка с информация за случващото се в България бяха раздавани на случайните минувачи. Следващият протест е планиран за следващата неделя, 30 август, отново пред европейските институции.

Според "Отровното трио" протести има в над 20 града в чужбина.

Фейсбук групата "Палатков лагер община Варна" обяви тема на протеста тази неделна вечер: DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!

Зимата идва!, пишат в групата и призовават: " Да помогнем на хората в нужда! Гешев, Борисов и компания :)"

Както вече знаете, след спецакция в дома на един от активистите на протеста в София, бяха открити части от машина за варене на компот... Властите няма да се спрат преди да намерят и другите части от машината!

След това ще събират плодове, ще ги варят..., обясняват протестиращите в публикацията.

Някои действително носят буркани с компоти и зимнина, съобщава БНР. Към 19.20 шествието във Варна вече е на площад България край статуята на рибаря със златната рибка. Виковете са "мафията вън!" и "Оставка". Някои от пешеходците спонтанно се присъединяват към протестното шествие и продължават се него.

 

За днес отново е насрочен и контрапротест в района на бул. "Ситняково". Исканията на контрапротестиращите са да няма блокади и палаткови лагери.   

 

Пред Канал 3 участници споделиха следното: Подали сме сигнал до прокуратурата, под формата на онлайн петиция, до момента 2100 души са я подписали.

В главата "Престъпления срещу републиката" половината точки са нарушени от организаторите на блокадите. Местата не са заявени и блокадите са незаконни.  Планират се акции в района на НДК. Не е протест на политическа сила, исканията са за свободна София и махане на катуните. Искаме разединителят на нацията Румен Радев да подаде оставка. Блокадите са репресия срещу народа.   Снощи контрапротестиращи споделиха, че ще поискат оставка или импийчмънт на президента Радев заради блокадата на ключови кръстовища, както и хулиганството по протестите.

Протестът и контрапротестът снощи преминаха без напрежение.Епицентър/БНР

Добавете Вашия коментар

TOP