408 горски в Пиринско с работно облекло за 115 000 лв.

09 Декември 2016 | 21:14
1 коментара
Общество
408 горски в Пиринско с работно облекло за 115 000 лв.

Горските служители в 17-те държавни горски и дивечовъдни стопанства в Югозапада си поръчаха предновогодишно работни облекла за 115 000  лв. Това личи от обществена поръчка, пусната на 5 декември т.г. от Държавно горско стопанство - Сандански. Тя е разделена на 2 обособени части, в зависимост от длъжностите на горските.

Например 72-мата въоръжени охранители, пазачи, домакини и дивечовъди ще се обзаведат с по едно лятно и зимно яке плюс летен и зимен панталон. Тяхната поръчка е за 21 600 лв., което прави по 210 лв. на комплект дрехи. Тъй като поръчката е за 3 години, това означава, че до 2019 г. включително всяка година те ще могат да си подменят гардероба с нов комплект.

Вероятно предвид вероятността за разширяване на списъчния състав в ДГС-тата или по-сериозна амортизация, колегите им от Сандански са предвидили и опция за допълнителни количества в размер на 30% от общата стойност, или якета и панталони за още 5400 лв.

С ново работно облекло ще се уредят и останалите служители в стопанствата - гледачът на коне, 1 фиданкопроизводител, автомонтьори, механици, електротехници, шофьори, трактористи, огняри, общи работници в горите, общи работници в разсадника, строителни работници, препаратор, помощен персонал, работници в дърводобива, барман и сервитьор, готвач, помощник-готвач и работник кухня, камериерка и чистач. За тях са необходими още 336 броя комплекта работно облекло. В зависимост от конкретната длъжност горските ще получат 24 зимни и летни якета и панталони, 112 поларни якета, 224 полугащеризони, 224 тениски, 145 елека, по 6 ризи, поли и престилки, 4 елека, 14 рубашки, 80 панталона с ластик в талията, 66 туники, та дори и... 3 папийонки. Прогнозната стойност на тази обособена позиция е 64 000 лв. без ДДС.

Общо за работното облекло на тези 408 горски служители в Благоевградска област ДГС - Сандански ще дава 3 поредни години по 95 451 лв. без ДДС, което усреднено прави по около 285 лв. на човек.

Обществената поръчка е предназначена за изпълнение от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, или за стопански субекти, чиято основна цел е социалното и професионалното интегриране на хора с увреждания, или на хора в неравностойно положение, тъй като предметът на поръчката е включен в списък на стоките и услугите по чл. 12 от Закона за обществените поръчки, е посочено в обявлението. Във възлагане на обществената поръчка могат да участват лица, при условие че най-малко 30% от списъчния им състав е от хора с увреждания или такива в неравностойно положение.

ДГС - Сандански всъщност прави поръчката по нареждане на директора на ЮЗДП в Благоевград инж. Дамян Дамянов, който е принципал на стопанството.

Обществената поръчка за работно облекло става точно 1 година след като ЮЗДП даде 30 960 000 лв. за 5000 ката облекло на 4000 горски служители от 6-те държавни предприятия в страната. Огромната сума тогава бе за униформено и теренно облекло и включваше шуби, костюми, ризи, вратовръзки и термобельо.

„Не правим дублираща поръчка, в миналогодишната тези работници, които сега ще облечем, не бяха включени, а е редно те също да разполагат с работно облекло”, коментира вчера за вестник „Струма“ инж. Дамянов. Специално папионките в поръчката са за бармана и сервитьора, които са на щат към ДГС - Сандански.Струма

Добавени коментари

горски дух публикува:
10 Декември 2016 | 11:27
колко крадат така повече им дават

Добавете Вашия коментар

TOP