4 ползи от еспресото, които трябва да знаете

20 Декември 2016 | 06:49
0 коментара
Любопитно
4 ползи от еспресото, които трябва да знаете
Всеки е наясно с факта, че пиенето на кафе ни зарежда с доза енергия, но също така то има и много други ползи

Увеличава дългосрочната памет

Невро-ученият Майкъл Яса от Университета на Калифорния провел проучване, когато установило, че пиенето на две еспресота засилва процеса на консолидация на паметта. Този процес, от своя страна, подобрява дългосрочната памет. Трябва обаче да се ограничите до бройката, тъй като ученият не е открил ползи за тези, които консумират повече от две чаши.

Повишава вниманието

Много хора започват деня си с шот еспресо и това не е изненадващо. Кофеинът е открит, че намалява симптомите на умора, като същевременно се подобрява трайно вниманието и бдителността. Тези ефекти се смята, че се дължат на невро-химични взаимодействия. Кафето поддържа по-голяма концентрация на допамин, по-специално в областите на мозъка, които са свързани с вниманието. Имайте предвид, че ползите са склонни да бъдат краткосрочни, затова трябва да не прекалявате. Прекалено много кофеин може да ви направи да се чувствате нервни, заради което ще ви бъде по-трудно да се концентрирате.

Може да ви помогне да отслабнете

Кофеинът активира мускулите в нашето тяло да започнат да горят мазнини за осигуряване на енергия, като по този начин ни помагат да отслабнем.

Понижава риска от диабет

В проучване на Harvard School of Public Health е установено, че по-високият прием на кафе е свързан с понижен риск от развитие на дибет тип 2. Изследването е установило, че тези, които пият повече от 1 чаша на ден еспресо, понижават възможността да се разболеят с диебат тип 2 с 11%. Разбира се, пиенето на повече кафе и само един фактор, който може да повлияе положително, затова е добре да бъдете физически активни и да следите теглото си.


Източник: iwoman.bg

Добавете Вашия коментар

TOP