4 месеца преди местния вот: ГЕРБ и БСП си търсят изборджии

15 Юни 2019 | 15:20
0 коментара
Политика

Четири месеца преди изборите за местна власт двете най-големи партии и основни политически противници – ГЕРБ и БСП, си търсят изборджия №1.

И двете партии в момента на практика нямат председатели на предизборните си щабове. Причината – дълогодишният в ГЕРБ Цветан Цветанов хвърли оставка от всички постове в партията заради "нарушено доверие" между него и лидера на партията Бойко Борисов. При червените пък Георги Свиленски освободи креслото след загубата на евровота.

Така на практика малко преди да започне сериозната работа за подготовка на вота и двете партии трябва да работят без най-важния човек за едни избори.

Все пак нещата в ГЕРБ изглеждат по-лесни. Малко след като подаде оставка, самият Цветанов призна, че плановете за това как трябва да работят структурите са направени до края на тази година.

Кой ще е наследникът на Цветанов ще стане ясно на 7 юли на Националното събрание на партията. На него официално ще бъде прието оттеглянето на Цветанов като зам.-председател на партията и шеф на щаба. Борисов вече обяви, че нов зам. няма да има.

Националното събрание ще трябва обаче да реши кой да е новият изборджия номер 1 след ерата Цветанов. Предложението трябва да дойде от Борисов, а какво е намислил лидерът на ГЕРБ никой не смее да прогнозира.

При БСП нещата са по-сложни. Съставът на предизборния щаб се предлага от председателя, но се гласува от Националния съвет на партията. Големият въпрос в момента при червените е кой ще лидерът, който ще прави номинациите. Ако подалата оставка от председателския пост Корнелия Нинова запази властта, вероятно постът ще поеме Кирил Добрев.

При смяна на властта обаче новото ръководство ще трябва да сложи свои доверен на ключовия пост, а твърде вероятно е да го поеме и самият нов председател.

Добавете Вашия коментар

TOP