4 екипа водни спасители и 3 медицински следят опита за рекорд на Гинес, който прави Яне Петков в Охридското езеро

24 Юли 2018 | 12:33
0 коментара
Общество

Човекът - амфибия, Яне Петков се гмурна в Охридското езеро със завързани ръце и крака.

Целта е поставянето на нов световен рекорд, за който е необходимо той да преплува по този начин повече от 3 км.

Това каза за Сашо Точко, председател на Македонския червен кръст. По думите му Червен кръст – Охрид, със своите водни спасители и медицински екипи, ще извърши цялостен преглед на здравословното състояние на Яне Петков.

„Ще се извършат и лабораторни анализи на кръвта. Ще бъдат осигурени оборудвани спасителни екипи, които ще следят Яне Петков по цялото трасе“, каза още Точко. Той добави, че от червенокръстката организация са максимално подготвени да реагират при всякакви случаи. „Припомням, че за рекорда, който постави Яне Петков през 2013 година, когато преплува над 2388 м със завързани ръце и крака, отново Червен кръст – Охрид участваше в организацията и имаше свои медицински екипи и водни спасители, които да се грижат за безопасността на Яне Петков. Тогава всичко премина без никакви инциденти. Надявам се, че и сега ще бъде така“, подчерта Точко.

Той отбеляза, че по обособеното трасе, през което Яне Петков ще премине, има поставени GPS устройства.

„Всички институции, имащи отношение към Охридското езеро – капитани в пристанището, езерната полиция, но и всички граждани на Охрид, които проявяват голям интерес да гледат подвига на Яне Петков са уведомени за това, което предстои. Ангажирали сме 4 екипа водни спасители, в които участват 12 човека и 3 медицински екипа с 8 човека. Тоест 20 души от Македонския червен кръст ще бъдат включени в техническата организация. Допълнително има ангажирани още водни спасители, но и много доброволци, които ще помагат на Яне Петков“, добави Точко.

Той отбеляза, че град Охрид, но и Червеният кръст е горд, че Яне Петков и Община Петрич са избрали Охридското езеро, за да може да се направи такъв подвиг, който значи много за промотирането на Охрид.

„Искам да благодаря на всички медии от българка страна и на Вас, на кмета на Петрич Димитър Бръчков и на всички от България и Македония, включени в организацията“, каза Точко.

Добавете Вашия коментар

TOP