39-годишна жена от Бургас с коронавирус, работила като готвач в Банско

19 Март 2020 | 09:07
0 коментара
Общество

Нови случаи на болни от коронавирус у нас. Починалите вече са трима.

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във Военномедицинска академия, предаде репортер на NOVINI.BG.

"За съжаление, жената с инсулт и коронавирус в "Пирогов" почина. Така жертвите станаха три", съобщи генерал Мутафчийски.

Установени са още две положителни проби. Едната е в Бургас.

Общият брой на заразените в страната вече е 94.

В България всички починали хора са възрастни и с придружаващи заболявания.

"Разширява се броят на областните центрове, в които се установени случаи на коронавирус. Вчера от направените 332 проби - има 13 положителни със следните нови центрове - Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

 

Случаят в Бургас е на 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в Банско, прибрала се е преди около седмица, има 25 контактни лица, приета е в инфекциозна клиника на бургаската болница. Установени са 25 контактни лица.", информира той.

Генерал Венцислав Мутафчийски каза още, че има информация от посолството в Скопие, където двама граждани на Северна Македония след почивка в Банско са установени като положителни.

 

В България всички починали хора са възрастни и с придружаващи заболявания.

 

Във ВМА са настанени 11 пациенти, от които един интубиран, с дихателна недостатъчност, не е потвърдено, че е с коронавирус, но симптомите са аналогични. В Пирогов има 3 пациенти, в МВР болница 1, в "Софиямед" 1 и в Александровска болница 1.

Във връзка с появила се информация за избягал пациент с положителна проба ген. Мутафчийски обясни, че лицето е било намерено в нетрезво състояние, откарано в Пирогов и тествано с бърз тест, който се оказал положителен. Преди да изчака потвърждаването на резултата, мъжът е напуснал болницата и е бил открит по-късно на Централна гара. В момента е в спешната болница до излизане на втория резултат.

Направили сме собствено проучване за ефикасността на бързите тестове. От 10 лица, които са доказано с коранавирус, бързият тест е дал положителен резултат само за 4. Останалите са фалшиво отрицателни. Това, разбира се е началото, ще бъде проверена достоверността на бързи тестове и от други производители, коментира шефът на оперативния щаб.

 

Очаквайте подробности

Добавете Вашия коментар

TOP