365 дни на "Дондуков" 2 - успехите и скандалите около президентът Румен Радев

22 Януари 2018 | 15:08
0 коментара
Общество

Днес се навършва точно една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

В първите му 365 дни като президент имаше спорове за изтребители и за антикорупционно законодателство, разсекретяване на стенограми и вето върху няколко закона. Радев проведе десетки международни срещи на високо ниво и дори участва в учебни въздушни сражения, обобщава NOVA.

Свика общо три съвета за национална сигурност, единият от които се провали. 

Президентската мисия на Румен Радев започна в период на политическа криза. Още през първата седмица от мандата си той трябваше да сформира служебно правителство с проф. Огнян Герджиков за премиер.

Отношенията между служебния кабинет и държавния глава се изостриха, когато се заговори за промени в изборното законодателство във връзка с уседналостта. По-късно раздорът с редовната изпълнителна власт дойде заради намерението на парламента да ревизира сделката за купуването на изтребилите за армията.

"Премиерът пред камерите подава ръка и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват". Думите на са Радев от октомври - малко след като той призова Бойко Борисов да озапти беквокалите си в парламента. Според него управляващите от ГЕРБ водят битка с него, с мълчаливото съгласие или под влиянието на Борисов. 

Радев изнесе реч пред ООН и бе обвинен, че е направил грешка, типична за прохождащите вполитиката. Държавният глава позволи вътрешен проблем, а именно спорът с премиера Бойко Борисов за новата поръчка на самолети за българската армия, да измести фокуса от външната политика на България.

Тема бе и антикорупционен орган, който да е независим от парламента и да разследва. Опит за това държавният глава събира по време на посещенията си в Гърция, Румъния и Италия.

През есента опитът на Румен Радев да заговори със законотворците на един език по въпроса за антикорупционния орган остана без резултат и той наложи вето на антикорупционния закон. В последствие управляващото мнозинство не се съобрази с критиките на президента и отхвърли ветото.

Не така стои въпросът с ветото върху бюджета на здравната каса в частта за новите лекарства. 

За гражданите и медиите Радев разсекрети стенограмите от заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2014-та – тези, отнасящи се до кризата около КТБ. През медиите той дори покани Цветан Василев да се върне в България, за да даде показания.

В рамките на първите му 365 дни му се оплакаха и главният прокурор Сотир Цацаров, и председателя на ВКС Лозан Панов. Цацаров заяви, че не иска да бъде изваден от съдебната власт, а Лозан Панов се оплака за технически проблем с автомобила на НСО, който го вози.

С официална церемония избраният за президент Румен Радев встъпи в длъжност. В 11 ч. на пл. Св. Александър Невски започна приемането на строя на гвардейците. След встъпването в длъжност на Румен Радев, което бе отбелязано с 21 салюта около 11:25 часа, последва прегръдка и ръкостискане с премиера в оставка Бойко Борисов.
С официална церемония избраният за президент Румен Радев встъпи в длъжност. В 11 ч. на пл. „Св. Александър Невски” започна приемането на строя на гвардейците. След встъпването в длъжност на Румен Радев, което бе отбелязано с 21 салюта около 11:25 часа, последва прегръдка и ръкостискане с премиера в оставка Бойко Борисов.Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Равносметката на президента в международен план – твърда позиция за приемането ни в Шенген и в Еврозоната, както и за отпадането на икономическите санкции срещу Русия.

През декември във Франция, за втори път от началото на мандата си, президентът облече бойната униформа и влезе в симулация на въздушно сражение.

Извън протокола през първата година на президента Румен Радев остана рафтингът – подарък от първата дама за рождения му ден, посрещането на две деца в резиденция „Бояна”, пазаруването в кварталния магазин  и неформалните срещи с пострадалите от взрива в Хитрино.

Вниманието на медиите бе насочено и към първата дама - Десислава Радев. Вижте как тя се промени.

Румен Радев и Десислава Радева
Румен Радев и Десислава РадеваИзточник: БГНЕС

 

„Румен Радев е по-различен президент от всички, които сме имали до момента. Най-малкото защото е с военна професия – бивш военен, което му личи. Това има своите плюсове. Той е един дисциплиниран и отговорен човек и смятам, че той е един добър избор за президент”. С тези думи проф. Огнян Герджиков коментира първата година на Румен Радев като президент на България пред "Събуди се" по NOVA

„Ако бяхме президентска република, вероятно това, което казва той, щеше и да го прави. Но той няма тези лостове. Затова Румен Радев непрекъснато бие камбаната там, където вижда, че нещата не са такива, каквито трябва да бъдат. Смятам, че има неща, които не гарантират в достатъчна степен това, за което е направен законът. Наистина има известна опасност да се използва като бухалка”, добави проф. Герджиков.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP