3-годишно момче почина седмица след настаняване в приемно семейство

11 Юни 2020 | 08:58
0 коментара
Общество

Баща търси истината за смъртта на 3-годишния си син. Детето е изведено от дома си и настанено в приемно семейство. Дни след това – почива. По случая тече разследване, а родителят иска да научи истината за смъртта на детето си, разказват в "Здравей, България" по NOVA.

Шукри Захириев разбира за смъртта на 3-годишния си син Лютфи след телефонно обаждане. Той се връща от Шумен, за да се срещне с новината.

"Звъни ми телефона. От социалните ми се обаждат. Казват, че имат много лоша новина. Дойдоха от полицията и ми съобщиха, че Лютфи е починал", разказва Шукри.

8 дни преди това – 3-годишният му син Лютфи е изведен от дома им, за да бъде настанен в приемно семейство. Причината – проверка, предизвикана от желанието на бащата да получи пълно попечителство върху детето, тъй като майката живее в Германия.

"Искахме да отидем в Турция на преглед. Детето беше болно. Имаше бъбречна недостатъчност – бъбречните жлези не му работят нормално", добавя бащата.

Във връзка с това – на 15 май социални работници посещават дома на Шукри. Регионална дирекция “Социално подпомагане” - Шумен установява, че поведението на бащата е неприемливо.

"С което колегите се самосезират и преценяват, че най-добрата мярка е към момента детето да бъде изведено от семейството", обяснява Мартина Драгнева.

От Дирекция „Социално подпомагане” поискали от полицията помощ, за да бъде изведено детето.

Според заповедта - има опасност за живота на детето, липсва и адекватни родителски грижи. Бащата работи като реже дърва на частно. Често водел и малкия с него.

Шукри има роднини, но въпреки това – детето е насочено към приемно семейство в Търговищко. 3-годишният Лютфи страда от бъбречна недостатъчност и постоянно се нуждае от редовен прием на лекарства. Пропускането им може да бъде фатално.

Според проверката на разследващите – лекарствата за хроничното заболяване са давани редовно. Прокуратурата в Търговище е образувала досъдебно производство за смърт по непредпазливост. Дирекция Социално подпомагане също извършва вътрешна проверка.

Добавете Вашия коментар

TOP