3 години затвор за беглец през границата

09 Май 2016 | 05:32
0 коментара
Общество
3 години затвор за беглец през границата

На 3 години затвор беше осъден мъж, задържан при опит да избяга от България, съобщи Районният съд в Кюстендил. На 22 февруари 2010 год. Тошко Тошков /37г/ се тръгнал към Македония, като минал напряко през граничната бразда, вдясно от граничния пункт "Гюешево".

Електронните системи на зелена граница го засекли, а партул от македанските гранични полицаи го задържал. Тошков бил върнат принудително в България, при проверка се установило, че има „черен печат” – забрана за влизане в Македония. Мъжът си признал вината и сключил споразумение с прокуратурата. Въпреки това ще трябва да лежи 3 години.

Магистрати считат, че това е най-тежката присъда, налагана от кюстендилския съд за нарушаване на граничния режим. Тошков не е бил бежанец, по това време нямало наплив от мигранти. Мъжът сега е в пазарджишкия затвор по присъда за кражба, след която ще трябва да изтърпи и наказанието за незаконно преминаване през границата.

 Само за последните 2 години 52-ма граждани на трети страни са били задържани при подготовка и опит за незаконно преминаване на границата с Македония, показва отчетът на Гранична полиция-Кюстендил за 2015 г. Това е намаление с 64% (или със 145 лица) в сравнение с 2014 г.

През 2015 г. присъствието на лица от страните от Близкия и Среден Изток и Африка в зоната за отговорност на регионалния граничен сектор в Кюстендил е намаляло с 2,8 пъти, става ясно от статистиката на дирекцията.

Добавете Вашия коментар

TOP