3 г. след грандиозно откриване и похарчени милиони на данъкоплатците! Запечатиха парк „Македония“

20 Май 2020 | 17:10
0 коментара
Бизнес

Запечатват  сградите в парк „Македония“ в Благоевград. Зам. кметът по сигурността и спорта Любен Милев е предупредил ръководителите на спортните клубове, които тренират там, да изнесат имуществото си.

„Имаме разпореждане от РДНСК, сградите и всичко наоколо, наречено парк „Македония“, е незаконно и няма да чакаме инспекцията да ги запечата и да ни наложи поредна санкция“, обясни зам. кметът.

Вече има глоба, наложена от РДНСК на кмета Р. Томов заради парк „Македония“.

Първия сигнал, че целият район на бившите казарми е незаконен, подаде преди близо година тогавашният общински съветник, сега председател на местния парламент, Андон Тодоров. От лятото на 2017 г. там се провеждат масови културни и спортни събития – фестивалите „Франкофоли“ и „Блус и джаз фест“, сватби, първата от които бе на дъщерята на кмета Камбитов, спортни занимания и дори коледните банкети на общинските служители. По сигнали на Тодоров в РДНСК и прокуратурата се доказа, че за строителство в района няма никакъв документ в общината, имотът не е урегулиран и в Общия устройствен план на Благоевград той фигурира с последното си преотреждане „обекти на Министерство на отбраната“, тъй като ОбС не е гласувал Подробен устройствен план (ПУП). За парка и сградите в него преди са похарчени солидни общински средства, без да са извършени задължителните по закон инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания. Налице е само договор, с който Министерство на отбраната предава на общината този имот, а общината финансира проектопроучвателни работи за водопровод, канализация и инфраструктура за военното поделение, както и изграждането на ограда, за която се говори, че възлиза на 1,5 млн. лв. В общината няма дори проекти за изграждане на асфалтовата алея и паркингите, нито за преустройство на ремонтните работилници. И към днешна дата районът по документи е казарма, а не  парк.

Така точно 3 години след грандиозното откриване от екипа „Камбитов” РДНСК потвърди, че парк „Македония” е незаконен и трябва да бъде запечатан. На 12 май 2017 година тогавашният кмет Атанас Камбитов откри парка, рекламирайки го като грандиозен проект, осигуряващ отлични условия за културни и спортни мероприятия, с капацитет от 100 000 души. Тогавашният зам. кмет Христина Шопова обяви на откриването, че паркът е прекрасна зона за отдих и рекреация, с детски и спортни площадки. Идеята бе там да се изградят експоцентър и православен храм. За жалост проектът са оказа „балон”, но погълна доста пари от джоба на данъкоплатците.  

Първата стъпка, направена в посока узаконяване след изборите, е гласуваното през декември от ОбС съгласие за изменение на Общия устройствен план и изработване на Подробен устройствен план. Този план в момента се прави, за да се отреди теренът за това, за което е предаден от областния управител на община Благоевград – за конгресен и експоцентър, спортен център и парк. Едва след гласуването на ПУП от ОбС  може да се върви към предприемане на стъпки за търпимост на сградите, но това е процес, който отнема месеци.

В момента в едната от бившите ремонтни работилници 300 деца тренират таекуон-до и кикбокс в „Скаптопара“ и те трябва да напуснат от идната седмица.

„Целият парк, в това число и залите, в които тренират, нямат Акт 16 и ако продължат да се ползват, общината подлежи на санкции. Затова предупредих ръководителите да изнесат каквото им е необходимо, преди да затворим сградите“, обясни зам. кметът Милев.

„С клубни пари ремонтирахме и оборудвахме залата за тренировки, вложихме над 50 000 лв. в специална бетонна настилка, дограма, антибактериална настилка, татами, в ремонт на фоайето и съблекалните, за да отговарят на най-съвременните световни изисквания, заради което тук тренира и националният отбор на България. Около 3000 лв. ни струваше само противопожарната система“, коментира президентът на Българската федерация по таекуон-до Марио Богданов.

Трениращите в клуба 200 момчета и момичета от клуб „Фолкън” заедно с още около 100 деца от клуба по кикбокс „Скаптопара“ не тренират от 15 март, когато се обяви извънредното положение, но всички очакват скоро отново да се върнат в тренировъчната зала. 95 %  от благоевградските спортни клубове ползват безплатно общински бази, като сред последните, възползвали се от това право, е именно най-успешният „Фолкън“, който от създаването си през 1993 г. допреди 2 г. си плащаше за залите за тренировка. Представителят му Тодор Козладеров, който е и селекционер на националния тим, Вергилий Ситнилски на „Скаптопара“ и М. Богдански, като президент на федерацията, вчера са поискали среща с кмета Румен Томов, на която да обсъдят варианти за излизане от ситуацията, която вчера заради отсъствие на градоначалника се оказало, че не може да се състои, но се надяват това да стане до края на седмицата./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP