3-етажна сграда в Добринище се продава срещу 231 000 лв. в полза на атакиста, кандидат за вицепрезидент, Явор Нотев

22 Януари 2017 | 16:04
1 коментара
Общество
3-етажна сграда в Добринище се продава срещу 231 000 лв. в полза на атакиста, кандидат за вицепрезидент, Явор Нотев

3-етажна административна сграда в центъра на гр. Добринище с разгъната площ от 763 кв.м се продава срещу 231 150 лв. в полза на депутата от партия „Атака” Явор Нотев. Публичната продан е насрочена за 24 януари 2017 г. от частен съдебен изпълнител заради необслужвана договорна ипотека в размер на 115 000 евро. Сградата на ул. „Георги Димитров” №19 е с официално предназначение „за шивашката промишленост”, но е ползвана и като търговски център. Неин собственик е столичната фирма „Мекс Ко” ЕООД с управител Емил Илиев Копрев. Първоначално запорът е бил наложен в полза на лизингова къща, но впоследствие е насочен в полза на депутата Нотев, член на Централния сбор на „Атака”, дясна ръка на Волен Сидеров и кандидат за вицепрезидент на Красимир Каракачанов от ВМРО, който ще получи сумата от евентуалната продажба.

Веднага, щом е спряла да си плаща ипотеката за сградата в Добринище, фирма „Мекс Ко” се е насочила към изключително модерния в момента и доходоносен бизнес с изземване на инертни материали. Според заявлението й до РИОСВ - Благоевград намерението й е да добива 10 000 куб.м годишно от река Места - местността Лушин, в землището на гр. Добринище, и с. Обидим, община Банско. 

Името на Емил Копрев изскочи преди години в партийния вестник на „Атака” във връзка със скандала около дървопреработвателното предприятие "Сокола" АД в Пещера, което отказа да плати на над 100 свои работници 200 000 лв. заплати, трупани в продължение на 2 г., въпреки съдебно решение. Собственикът на „Сокола” Емил Копрев тогава бе обвинен от работниците, че изнася всички метални части от фабриката и ги продава за скрап, дори демонтирал жп линия вътре в района на предприятието, наследство от военните, с единствената цел, когато във фабриката влезе съдебен изпълнител, вече да няма какво да описва. През 2012 г. „Сокола” АД, чийто уставен капитал бе 464 395 лв., бе обявена в несъстоятелност. Това стана в момент, когато дружеството имаше дълготрайни материални активи под формата на недвижими имоти, транспортни средства, машини и съоръжения, плюс суровини и материали за 68 000 лв., при общ размер на изискуемите задължения над 7 000 000 лв. 

„Мекс Ко” ЕООД и „Сокола” АД далеч не са единствените фирми на Емил Копрев. Според Търговския регистър той е управител още на „Перун-06” ООД, „Строг арм” ЕООД, „Белтон” ЕООД и „Алпина-2005” ЕООД, както и съдружник в „Холимекс” ООД. Фирмата „Перун-06” е регистрирана в Банско и в нея Копрев е в съдружие с Данаил Самарджиев, който бе наемател на местния хотел „Дана” и след като спря да плаща на собственика Никифор Кондев месечния наем от 5000 лв., Кондев се опита да го изгони, а Самарджиев го натопи в ГД на МВР - София в закана за убийство. Впоследствие стана ясно, че освен с наема Самарджиев го е завлякъл с още 650 000 лв. В другата му добринищка фирма „Холимекс”, регистрирана на адреса на обявената за продан административна сграда, Емил Копрев е управлявал заедно с дъщерята на Самарджиев - Надежда.

„Алпита-2005” е с благоевградска регистрация и в нея Копрев съответно е и с благоевградски съдружник - строителят Митко Самарджиев. Това не са единствените връзки на бизнесмена с областния център на Пиринско - на ул. „Вардар” в Благоевград той има апартамент, склад, гараж, таванска стая и още едно помещение - в кооперацията на бившия болничен шеф д-р Петър Гайдарски, които в момента също се продават от съдебен изпълнител. 

Явор Нотев, който ще получи парите от продажбата на административната сграда в Добринище, е един от най-заможните депутати в парламента. Според последната му декларация пред Сметната палата той има 2 апартамента, къща с двор и вила в София плюс 85 дка в монтанското с. Студено Буче - всички наследени, „Хюндай”, 38 000 лв., плюс банкови влогове на стойност над 360 000 лв. В декларацията си Нотев е посочил и парично вземане в размер на 42 822 лв. по изпълнително дело от 2012 г., което най-вероятно е свързано с предстоящата продажба на административната сграда в Добринище.

Малкото планинско градче, което е разположено между трите най-големи планини в Югозапада - Рила, Пирин и Родопите, доскоро планираше да стане евтина планинска алтернатива на разположения на 6 км ски курорт Банско, но в момента като че ли се очертава сред най-бързо затъващите в тази част на страната селища. Причините за това са 3 - неблагоприятният икономически климат, пренаселеността му с хотели и къщи за гости плюс близостта до Банско, който е предпочитана дестинация на скиорите. 

Според агенции за недвижими имоти само през тази година в Добринище за продажба са обявени повече от 30 хотели и къщи. Цените са между 130 000 лв. и 250 000 евро., на колкото собствениците оценяват масивни двуетажни къщи, в жилищен комплекс Русковец отделните къщи се продават за по 158 000 евро, а цената на хотелите варира в широките граници от 135 000 до 450 000 евро./Struma.bg

Добавени коментари

Ivan публикува:
23 Януари 2017 | 18:29
Kakvoti zatavashto selce vir mai ot PIRINSKO NESTE ZAPOZNATI s nishto Dobrinishte e raiski kat tapaci

Добавете Вашия коментар

TOP