2883 четвъртокласника в Пиринско се явиха на матура по Човекът и природата

17 Май 2018 | 13:50
0 коментара
Общество

2 883 ученици от общо 3 005 са се явили на четвъртия изпит от Националното външно оценяване за четвъртокласниците.

Това каза Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието-Благоевград, цитиран от "Фокус - Пирин".

 Той припомни, че днешният изпит е бил по Човекът и природата.

„Броят на явилите се е намалял, но ако проследим изпитите от миналите години, ще излезе същата картина – на първия изпит се явяват най-малко деца, на втория са относително повече, на третия – най-много, и на последния отново имаме по-голям брой неявили се. Броят на явилите се ученици не зависи от това какъв е изпитът, защото двата изпита – по Човекът и природата и Човекът и обществото през различните години са сменяни като позиция, тоест не е заради предмета. Може би напрежението при една не малка част от децата повлиява, те се чувстват неразположени и родителите ги задържат, тъй като в крайна сметка здравето е по-важно“, отбеляза експертът.

По думите му Националното външно оценяване има по-скоро възпитателен ефект.

Според него децата трябва да се формират като личности, които се стремят максимално да покажат знанията си, а не към високи оценки и стремеж в количествен аспект. Попов допълни, че това е тренировка за следващите изпити през живота им.

Добавете Вашия коментар

TOP