27 - годишният състезател по таекуондо Николай Томанов хвана кръста в Благоевград

06 Януари 2020 | 10:25
0 коментара
Общество

27 - годишният състезател по таекуондо Николай Томанов се добра пръв до Богоявленския кръст във водите на река Благоевградска Бистрица в Благоевград. Той е брат на многократния  европейски шампион по таекуондо Илиан Томанов, който две поредни години вади кръста от водите на реката.

 „Пожелавам на себе си и на всички хора здраве и късмет, нека бъдем по-добри хора, любовта да е повече”, сподели щастливият млад мъж. Той бе поздравен от благоевградчани, като те се поклониха и целунаха кръста.

По традиция хиляди миряни се събраха днес около коритото на река Благоевградска Бистрица, за да станат свидетели на ритуала, в който участваха десетки смелчаци. 15 души от Плаж махала влязоха в ледените води с песен, облечени в народни носии, като поведоха ледено хоро.

Полицаи охраняваха събитието и следяха да няма ексцесии между мераклиите да уловят кръста. На всички бе направен инструктаж, не мина и без проверка за употреба на алкохол.  

Сто лева ще получи Николай Томанов от църквата в Благоевград. На 40-ия ден от Богоявление, на 14 февруари, свещеници ще отслужат водосвет в дома на шампиона.

Непосредствено след ритуала по хвърлянето на кръста бе извършено освещаване на бойните знамена. Церемонията се състоя на площад „Македония”.

Добавете Вашия коментар

TOP